latinica  ћирилица
21/02/2019 |  12:58 | Аутор: СРНА

О нападу на Чемерно свједочио Бошко Јеврић

Свједок Тужилаштва БиХ Бошко Јеврић свједочио је данас пред Судом БиХ на рочишту у предмету "Џемал Хаџић и остали", који се терете за злочине над Србима приликом напада припадника Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ 1992. године на село Чемерно.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Јеврић је испичао да се крајем маја 1992. године из Илијаша, у којем се већ пуцало, склонио код породице у селу Округлица, гдје је и мобилисан 8. јуна и са Новом Јеврићем, Мићом Радосављевићем и Симићем из Вареша, којем се не сјећа имена, распоређен да обезбјеђује хаубице на улазу у село Чемерно.

Савједок је рекао да је био смјештен у кући Вукашина Дамјановића у чијој је штали, која се налазила у близини хабуца, била и војна кухиња.

Он је испричао да их је вече прије напада Рефик Бешлија, који је ожењен Српкињом, упозорио да се окупља /муслиманска/ војска у Брези, те да могу очекивати напад.

Јеврић је испричао да је напад почео у 5.15 часова, да су се чули пуцњи и да је, када је из куће у којој је био смјештен кренуо према хаубицама, видио педесетак припадника Територијалне одбране у зеленим униформама како гурају хаубице низ литицу и покушавају да их униште експлозивом.

Он је истакао да су у селу горјеле куће, а да не зна да ли су припадници Територијалне одбране отварали ватру само на куће у којима је смјештена војска, те напоменуо да је чуо да је Аћим Буњевац "кукао да су му заклали цијелу породицу".

Јеврић је рекао да је, док су бјежали, видио пет жена међу којима су биле Ранка и Раденка Дамјановић, за које је чуо да су послије заклане у штали у близини мјеста гдје су биле хаубице.

Адвокати оптужених су инсистирали да им свједок потврди тезу да је цијело село, с обзиром на то да је у појединим кућама била смјештена војска, било легитимни војни циљ, а Јеврић то није мого потврдити и рекао је да не зна.

Тужилаштво БиХ оптужило је Џемала Хаџића, Теуфика Турудића, Џемала Смолу, Сенада, Хариса и Бењамина Сикиру, Енеса Дурака, Мирсада, Нусрета и Мирзета Бешлију, те Хамдију Спахића да су крајем маја и у првој половини јуна 1992. године, заједно са другим њима познатим лицима, свјесно учествовали у удруженом злочиначком подухвату у селу Чемерно.

Оптужница бивше припаднике Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ терети да су 10. јуна 1992. године напали Чемерно у којем су убили 30 Срба, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година.

Убијено је десетак жена, а у нападу је паљена покретна и непокретна имовина Срба, који су мучени и убијани.

Наредно рочиште када би требао свједочити заштићени свједок заказано је за четвртак, 7. март.