latinica  ћирилица
26/02/2019 |  11:44 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Усаглашена траса ауто-пута Сарајево - Београд (ФОТО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик данас је, након састанка са надлежним министрима у БиХ у вези са понудом Турске за изградњу мреже ауто-путева у БиХ, изјавио да је усаглашена јединствена траса која ће бити формално предложена турским властима.

Додик је рекао да ће та траса бити формално уцртана у карту БиХ у наредним данима како би на Предсједништву БиХ могли то прихватити као јединствен приједлог, након чега ће бити упућен Турској на даље одлучивање.

Усаглашена траса ауто-пута Сарајево-Београд (фото: rs.sputniknews.com)

- Захваљујући напорима свих, усагласали смо да та траса иде од Раче, преко Бијељине, Брчког, од Лончара према Тузли и спушта се према Сарајеву, иде преко Пала, Рогатице, Вишеграда и ту се прави конекција за Горажде - рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је додао да ће се све то уклопити у оно што се већ ради у Републици Српској.

- Ово је велики инвестициони подухват. Прелиминарно се говори о три милијарде евра, са неколико десетина тунела, мостова... Било је неопходно да утврдимо јединствену трасу - навео је Додик.

Источно Сарајево: Додик са министрима (Фото: СРНА)

Он је захвалио министрима што су дали допринос за квалитетан састанак, који је одржан у Сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

- Уколико траса од Градишке преко Добоја даље према Сарајеву, Вишеграду, Нишу и Србији буде стављена у функцију у профилу ауто-пута, пут од Љубљане до Солуна био би краћи за 200 километара и ту је та развојна шанса. Државе морају да праве путеве јер великим путевима људи долазе, а малим путевима одлазе. Морамо да правимо ауто-путеве - поручио је Додик.

Додик је данас састанак одржао са ресорним министрима из Српске, Федерације БиХ и Савјета министара у техничком мандату ради разговора о понуди Турске за изградњу мреже ауто-путева у БиХ.

Градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић изразио је задовољство резултатима данашњег састанка са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком у вези са понудом Турске за изградњу мреже ауто-путева у БиХ, на којем је усаглашена јединствена траса која ће бити формално предложена турским властима.

 - Овај састанак, који је одржан на иницијативу господина Додика, показује да се и о неким наизглед тешким питањима може доћи до компромиса и квалитетног договора када се прихвате позиције свих учесника у разговорима, у овом случају позиције оба ентитета - рекао је Милић новинарима у Источном Сарајеву.

Милић је додао да је Брчко дистрикт локална заједница која не може, посебно у политичком смислу, да дјелује одлучујуће на договоре ентитета, али да је ту да изрази свој интерес, буде дио мреже ауто-путева у БиХ и подржи овакву врсту договора.

- Брчко дистрикт у свом важећем просторном плану има уцртану трасу ауто-пута која иде из правца Бањалуке према Бијељини и данас смо констатовали да и наша обилазница, која ће бити завршена 15. маја, може да буде дио те будуће трасе ауто-пута Бањалука-Бијељина, али и дио ауто-пута који би ишао од Сарајева преко Тузле на Брчко, Бијељину и даље према Србији - рекао је Милић.

Градоначелник Брчког је додао да ће дистрикт, као локална заједница која има своја специфична овлаштења, подржати сваку врсту договора као што је овај данас, преузети дио обавеза које буду договорене у даљој реализацији ових пројеката и бити активни учесник.

- Наравно, ми у свему овоме видимо и своју развојну шансу. Брчко има луку на ријеци Сави која је највећа ријечна лука у БиХ и она је један од аргумената зашто би траса ауто-пута требало да прође кроз Брчко. Ту видимо своју шансу - закључио је Милић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да постоји велики интерес да се Српска, па према томе и БиХ, ауто-путем повеже са Београдом.

Обраћајући се новинарима након састанка са надлежним министрима у БиХ у вези са понудом Турске за изградњу мреже ауто-путева у БиХ, на којем је усаглашена јединствена траса која ће бити формално предложена турским властима, а који је организовао предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, Трнинић је рекао да је сувишно дискутовати колику ће економску корст имати привреда од повезивања се Србијом.

- Ми из Републике Српске акценат смо ставили на изградњу Коридора Пет це. Ми ових дана потписујемо уговор са извођачима радова за фазу један, а тренутно смо у преговорима и за фазу два, око кредитних средстава и обезбјеђења грант средстава од Европске комисије - истакао је Трнинић.

Када је ријеч о фази три и четири према Вукосављу дужине око 42 километра, Трнинић је рекао да су у току разговори о кредитним средствима, нагласивши да постоји интерес неких компанија и да ти пројекти буду финансирани путем концесије или на неки други начин.

Према његовим ријечима, представници Брчко дистрикта и Републике Српске договорили су успостављање контакт тачке, како би овај ауто-пут од Вукосавља био прикључен на обилазницу око Брчког, након чијег завршетка би била изграђана траса према Бијељини у дужини од око 35 километара.

Трнинић је додао да би од Бијељине до Раче још било потребно изградити око 17 километара ауто-пута.

Он је подсјетио да је мост на Рачи пројекат на нивоу БиХ, истакавши да су власти са тог нивоа показали потпуну спремност за сарадњу, те да је потпуно усаглашена контакт тачка са Србијом са којом треба да буде потписан споразум о граничним прелазима.

Министар саобраћаја и веза рекао је да је на данашњем састанку споменут и пројекат брзе цесте /рута три/ између Источног Сарајева преко Пала, Сокоца, Рогатице и Вишеграда до границе са Србијом.

- Ту је постојала мала дилема између Федерације БиХ /ФБиХ/ и Републике Српске јер Федерација има свој интерес да у то буде увезано и Горажде. Ми смо данас договорили на који начин ћемо то извести и ових дана требамо то реализовати и ставити у план, како би била ријешена и та недоумица - навео је Трнинић.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске рекао је да је тренутно у фази израда генералног пројекта брзог пута између Бијељине и Зворника, преко Романије до везе са "рутом три", за који је, како је навео, заинтересована и ФБиХ.

- Све је то регулисано стратешким докуметнима Републике Српске, а у сваком случају усвојен је и Заједнички документ на нивоу БиХ, као стратегија транспорта и ту нема никаквих несугласица, осим овог малог дијела који смо имали око везе са Гораждом - закључио је Трнинић.

Министар саобраћаја и комуникација Федерације БиХ Денис Ласић изјавио је данас у Источном Сарајеву, гдје је постигнут договор о јединственој траси ауто-пута од Сарајева према Београду, да ће дио ауто-пута у ФБиХ ићи преко већ планиране трасе од Жепча преко Тузле према Бијељини.

Ласић је истакао да су на данашњем састанку са надлежним министрима у БиХ у вези са понудом Турске за изградњу мреже ауто-путева у БиХ заступани интереси оба ентитета и да се дошло до конкретних приједлога.