latinica  ћирилица
06/03/2019 |  11:17 ⇒ 19:31 | Аутор: РТРС

Српска нема услове за трајно збрињавање миграната

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Српска јасно поручила да неће бити трајног смјештања миграната на њеној територији.

- Јасан је став Републике Српске, ми смо то дефинисали кроз закључке Владе још прошле године, када смо препознали да је у питању проблем великих размјера којим се нико не бави на адекватан начин. Када кажем нико, превасходно мислим на институције на нивоу БиХ које су задужене да се тиме баве. Ту је постојало одсуство праве сарадње или функционалне везе која је морала да постоји да би се ухватили у коштац са тим проблемом - истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је други проблем то што "БиХ има врло пропусну границу", због чега у земљу може да дође ко год хоће и како хоће.

Цвијановићева је истакла да је мигрантска криза организовани пројекат.

- У питању је пројекат који је инициран од стране оних који су рушили, како су их звали, режиме и изазвали и ово кретање људи, али исто тако и једну планску активност која подразумијева долазак и насељавање на европско тло људи који никада ту нису живјели - рекла је она и додала да Српска нема услове за трајно збрињавање миграната.