latinica  ћирилица
09/03/2019 |  11:12 ⇒ 12:24 | Аутор: РТРС

Требиње: Снимљено стање стабала у градском парку

Стање преосталих стабала у градском парку у Требињу је задовољавајуће, утврдили су стручњаци са Шумарског факултета у Београду.

Њих је град Требиње ангажовао да сагледају стање и планирају заштиту, након почињене штете коју је узроковало олујно невријеме.

Слиједи редован стручни надзор и превентивне мјере, како би се убудуће избјегле посљедице јаких удара вјетра.

Неопходно је уклонити и санирати труле и поломљене гране, изваљена стабла замијенити млађим и виталнијим, а уз помоћ стручњака из области хортикултуре – простор додатно оплеменити жбунастим декоративним врстама, закључак је фитопатолога Драгана Караџића, проректора у пензији Шумарског факултета у Београду, након обиласка градског парка у Требињу.

- Сада је веома битно да дође неки хортикулиста да оно што је уклоњено замијени неким жбунастим врстама. Може веома брзо овај парк да се доведе до почетни фазу.Већина стбала је здрава, има у центру парка пар стабала који су почекла лагано да труну али то је од старости,. То би требали снимити да не би случајно била трулеж у коријену, да не би дошло до неких већих посљедица, појаснио је Караџић.

Након ургентних интервенција на објектима, на ред је дошла и санација и обнова градског парка.

- Идеја је да се у што хитнијем року уради један елаборат који ће нам показати тачно какво је тренутно стање стабала у градском парку, када су у питању мјере механичке и хемијске заштите стабала и евентуално неке реконструкције. Водићемо рачуна и о томе што је професор рекао, да не претјерујемо и да ипак парк треба да има зелену оазу, каже Стеван Бекан, директор ЈУ "Екологија и безбиједност", Требиње.

Посјета професора Караџића наставак је добре сарадње Града Требиња са релевантним стручним институцијама на плану израде докумената важних за квалитетно упраљање зеленим површинама.