latinica  ћирилица
11/03/2019 |  13:32 ⇒ 13:36 | Аутор: СРНА

Инфосрпска: Гаф америчког амбасадора Нелсона

Нови амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон осудио је то што су припадници Равногорског покрета у Вишеграду, полагањем вијенаца, мирно и достојанствено обиљежили годишњицу хапшења ђенерала Драже Михаиловића.

- Тако је амбасадор Нелсон, тек што је ступио на нову дужност, направио гаф недостојан диоломате тако велике и моћне државе, чији је предсједник /Хари/ Труман својевремено одликовао генерала Дражу Михаиловића највећим орденом те земље. Као и протеклих година, тако су се и јуче припадници Равногорског покрета окупили мирно у Вишеграду и одали почаст команданту Југословенске војске у отаџбини Драгољубу Михаиловићу - наводи се у тексту који је објавио портал Инфосрпска.

За разлику од Нелсона, додаје се у тексту, амерички амбасадор у Србији Кајл Скат редовно, сваке године од како је амбасадор у Београду, присуствује обележавању годишњице операције "Халијард" у Прањанима код Горњег Милановца, гдје су за вријеме Другог свјетског рата четници са мјештанима спасили 500 америчких ваздухопловаца.

- Увијек би на том мјесту рекао да је важан догађај који говори о јунаштву Срба - четника који су спасили америчке војнике, чували их, хранили док нису евакуисани назад у Америку. Скат је давно рекао да се у америчкој јавности не зна много о операцији "Халијард" и да би требало више говорити о томе - подсјећа се у тексту.

Предсједник САД Хари Труман одликовао је генерала Дражу Михаиловића, али то, додаје се у тексту, очигледно нови амерички амбасадор не зна, јер онда не би рекао ништа против полагања вијенаца у част Драже Махаиловића у Вишеграду, већ би и сам присуствовао.

- Овако се ставио на страну потомака фашистичких слуга и "Ханџар дивизије" из Сарајева. А тек је почео свој амбасадорски мандат. Какав гаф?! - закључује се у тексту који је објавио портал Инфосрпска.