latinica  ћирилица
12/03/2019 |  12:05 ⇒ 12:10 | Аутор: СРНА

ПУ Приједор: За два мјесеца евидентирана 193 мигранта

Припадници Полицијске управе Приједор у прва два мјесеца ове године евидентирали су и контролисали 193 мигранта, у поређењу с два лица у истом периоду прошле године, изјавио је данас начелник ове полицијске управе Сретоја Вујановић.
Приједор: Полицијска управа - прес конференција - Фото: СРНА
Приједор: Полицијска управа - прес конференцијаФото: СРНА

Највећи пораст је на подручју општине Козарска Дубица, и то 127, а по структури највећи број их је из Ирана и Пакистана, око 50 одсто од укупног броја - рекао је Вујановић на конференцији за новинаре у Приједору.

Он је подсјетио и на случај с почетка фебруара када је једно лице из Федерације БиХ аутомобилом и прикључним возилом превозило 18 миграната у намјери да их преко ријеке Уне илегално пребаци у Хрватску.

Против тог лица Полицијска управа Приједор поднијела је извјештај Тужилаштву БиХ за кривично дјело кријумчарење лица.

- Полицијски службеници на терену придржавају се закључака координационог тијела Владе Републике Српске и том приликом се прије свега безбједно и хумано поступа према мигрантима с циљем омогућавања несметаног транспорта преко територије Републике Српске до њихових одредишта односно центара у Унско-санском кантону и Сарајеву - навео је Вујановић.

Он је додао да је Полицијска управа Приједор започела репресивне мјере и радње у спровођењу Закона о оружју и муницији, те да је у прошлом мјесецу евидентирано 10 прекршаја код лица која нису благовремено замијенила оружне листове, оружје им је одузето, а лица пријављена суду за прекршаје.

- На подручју које покрива Полицијска управа Приједору у фебруару је одржан повољан безбједносни амбијент по свим праћеним областима. Није било евидентираних тежих кривичних дјела, нити инцидената који би у знатној мјери изазвали узнемирење грађана - закључио је Вујановић.

Начелник сектора криминалистичке полиције Горан Микановић рекао је да је у фебруару евидентирано 95 кривичних дјела, од којих 79 из општег криминалитета, осам из привредног, пет злоупотреба дрога, два из безбједности саобраћаја и једно кријумчарење људи.

- Од укупно евидентираних 37 је по непознатом извршиоцу, од којих су расвијетљена 22. Тужилаштвима је поднесено 87 извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 88 лица, од којих су 30 повратници у чињењу кривичних дјела, а једно лице је малољетно - рекао је Микановић и додао да је расвијетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу 53,7 одсто, а укупна 80,8 одсто.

Начелник сектора полиције Марио Милашин рекао је да је у фебруару забиљежено 19 нарушавања јавног реда и мира или за 13 одсто мање него лани у истом периоду, 27 прекршаја Закона о јавном реду и миру или за 28 одсто мање него лани, те 51 саобраћајна незгода или за 25 одсто мање него лани, од чега једна са смртно страдалим лицем.

- Из области безбједности саобраћаја укупно је евидентирано 2.182 прекршаја или 22 одсто више него у истом периоду предходне године. Из саобраћаја је искључено 72 возила или више за 44 одсто, те 175 возача, од којих због управљања возилом под дејством алкохола 133 возача или у просјеку пет возача дневно - додао је Милашин.

Он је позвао возаче трактора да користе технички исправне машине и придржавају се законских одреби, посебно наглашавајући употребу жутог ротационог свјетла на трактору и исправност свјетлосне сигнализације и на трактору и на прикључним возилима.