latinica  ћирилица
12/03/2019 |  14:45 | Аутор: СРНА

Товирац: Усмјерити газдинства ка удруживању

Циљ пројекта "Развој руралне активности на селу" јесте да се већи број пољопривредних газдинстава усмјери ка одређеним организационим облицима на основу којих могу учествовати у набавци опреме и механизације, рекла је Срни Слађана Товирац из Министарства пољопривреде, шумарства и пољопривреде Републике Српске.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

Товирчева, која је стручни сарадник Јединице за координацију пољопривредних пројеката при ресорном министарству, појаснила је да је ријеч о пројекту који се реализује од половине 2016. године, који је усмјерен ка пољопривредним произвођачима, односно оном профилу који има мјесечне приходе мање од 500 КМ по члану домаћинства.

- Пројекат има три до четири компоненте у свом развоју, а једна од њих је и развој тржишта инфраструктуре који је реализован у посљедње три године на подручју 20 руралних општина - подсјетила је она.

Товирчева је навела да је сљедећа компонента финансирање репроматеријала путем старт-пакета за оне произвођаче који имају потписане уговоре са неким од организатора производње.

- Једна важна компонента која се тренутно реализује је финансирање набавке опреме и механизације за организоване облике, односно удружења пољопривредних произвођача и задруге - навела је она.

Према њеним ријечима, када је ријеч о реализацији пројекта на подручју добојске регије било би седам општина - Брод, Дервента, Петрово, Шамац, Доњи Жабар, Пелагићево и Вукосавље.

- Почетком марта реализовали смо пројекат на подручју општине Шамац који се прије свега односио на јачање капацитета пољопривредних произвођача и то је радило прије свега удружење повртара ове општине, које је путем пројекта кандидовало три пластеника са системима за наводњавање - подсјетила је она.

Према њеним ријечима, захваљујући овим пластеницима произвођачи ће интензивно радити на производњи расада најзаступљенијег поврћа у Посавини - парадајза, паприке, краставца и патлиџана.

Она је истакла да Удружење повртара за сада има 15 сталних чланица које се баве овом производњом и додала да је циљ чланова удружења да, захваљујући пројектима Министарства, раде на јачању капацитета пластеника и проширивању повртарске производње.

Члановима шамачког Удружења повртара из Горње и Доње Црквине и Писара прошле седмице свечано су уручена три пластеника, у оквиру пројекта који се реализује посредством Јединице за координацију пољопривредних пројеката при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Вриједност сва три пластеника је 13.000 КМ, од чега општина Шамац учествује са 10 одсто, а Удружење повртара са 20 одсто.