latinica  ћирилица
12/03/2019 |  18:12 ⇒ 22:49 | Аутор: РТРС

Контрола земљишта под пшеницом за новчане подстицаје

Агенција за аграрна плаћања Републике Српске почела је контролу површина засијаних пшеницом, које су пољопривредници пријавили како би остварили новчане подстицаје за ову производњу. Укупно 3.104 пољопривредна газдинства пријавила су сјетву пшенице на 19.485 хектара оранице. Већ на самом почетку провјере сјетвених површина, тимови за теренску контролу, у сарадњи са геометрима из РУГИП-а, утврдили су неправилности. Контроле су почеле у Бијељини и Градишци.

Контролом ће бити обухваћена 142 пољопривредна газдинства у десет општина, методом случајног узорка. Међу њима је и газдинство Бранка Николића из Велике Обарске код Бијељине. Овај пољопривредник обрађује 74 дунума. Све засијане парцеле није пријавио за подстицај, јер нису у његовом власништву и за њих нема потребну документацију.

- На три парцеле сам засијао скоро 29 дулума. Имам још земље под пшеницом, али то није пријављено и није све регистровано. Остало сам пријавио на кукуруз и поврће - прича Николић.

Контроле су оправдане, сматрају пољопривредници, јер су присутне неправилности приликом подношења захтјева за подстицаје.

- Слажем се са тим и добро је да се контролише да подстицај долази у праву намијену - тврди Новица Деспотовић из Батковића, а Бранко Деспотовић из Велике Обарске тврди да је било и злоупотребе:

- Било је да пријаве 100 до 150 дулума пшенице, а нису сијали никако. Тога је било сасвим сигурно.

Неправилности су утврдили и тимови за теренску контролу. На ораници гдје је пријављена пшеница, усјева није било.

- Вршимо контролу по пријави корисника. Наш колега из Геодетске управе из Градишке извршио је идентификацију парцеле и утврђено је да није посијана меркантилна пшеница као што је корисиник пријавио - каже Радомир Медојевић из Одјељења за теренску контролу Агенције за аграрна плаћања Републике Српске.

Пшеницу је засијала, тврди власница контролисане парцеле Бранка Панић, али на закупљеној ораници за коју нема уговор о закупу.

- Сијемо око 30 дунума пшенице, посијали смо 17 дунума на туђој ораници због плодореда, да не састављамо кукуруз и пшеницу по истом - каже Панићева.

Овакве неправилности честе су на терену и контроле ће трајати све до жетве пшенице.

- Планирано је да се контролом обухвати најмање пет одсто корисника од њих 3.104 који су Агенцији за аграрна плаћања упутили захтјев за подстицаје као и пријаву о кориштењу земљишних површина под меркантилном пшеницом - рекла је Јелена Којић, начелница Одјељења за теренску контролу Агенције за аграрна плаћања.

Право на подстицај за пшеницу могу остварити пољопривредници који су засијали најмање 1,5 ха оранице и примијенили прописане агротехничке мјере.