latinica  ћирилица
13/03/2019 |  08:39 ⇒ 08:40 | Аутор: СРНА

Ђукановић одбио 41 молбу за помиловање

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић одбио је 41 молбу за помиловање у претходних шест мјесеци, наводи се у другом прилогу Извјештају Европске комисије о Црној Гори за период од 20. октобра прошле до марта ове године.
Мило Ђукановић - Фото: СРНА
Мило ЂукановићФото: СРНА

- Предсједник Црне Горе донио је 41 одлуку од којих су све биле негативне, док су двије молбе одбачене. Тренутно је у раду 38 предмета - наводи се у документима које је објавила Влада Црне Горе.

У дијелу извјештаја који се односи на рад Агенције за спречавање корупције, наводи се да је, када је ријеч о Закону о лобирању, четрнаест особа положило испит за обављање послова лобирања и добило сертификат о положеном испиту, односно укупно седам особа од 1. јануара прошле године.

Када је у питању изрицање дисциплинских мјера, у дијелу спречавања сукоба интереса и ограничења у вршењу функција, наглашава се да је након доношења одлука Агенције, шест јавних функционера поднијело оставку са јавне функције, након чега су и разријешени те функције.

Истиче се да су органи власти у извјештајном периоду једном јавном функционеру, на основу судске пресуде, одузели имовинску корист од 10.800 евра.

- Након покретања управног поступка пред Агенцијом, пет јавних функционера је поднијело оставке на дужности у привредним друштвима, док су у три предмета јавни функционери вратили 4.600 евра за које је у току поступка утврђено да су примљени супротно одредбама закона - додаје се у другом прилогу Извјештају Европске комисије о Црној Гори за период од 20. октобра прошле до марта ове године.