latinica  ћирилица
13/03/2019 |  10:25 ⇒ 10:38 | Аутор: СРНА

Управе ЖРС-а и Арселор Митала да пронађу обострано повољно рјешење

Представници осам синдикалних организација при Жељезницама Републике Српске оцијенили су да би управе Жељезница и компаније Арселор Митал из Приједора, као дугорочни партнери, требало да заједно пронађу обострано најбоље рјешење око повећања цијене превоза руде на релацији Омарска-Зеница, искључујући некоректности и политичку манипулацију.
Жељезнице Српске - Фото: РТРС
Жељезнице СрпскеФото: РТРС

- Сматрамо да је повећање цијене превоза руде оправдано, јер цијене превоза нису повећаване још од 2014. године, док је у истом периоду више пута дошло до повећања цијене енергената /нафте/, повећани су трошкови радне снаге, а најављено је и повећање цијене електричне енергије. За све то вријеме плате запослених на жељезници нису повећаване - наводи се у заједничком саопштењу синдикалних организација ЖРС-а.

Синдикати су изразили забринутост за егзистенцију запослених на ЖРС-у као и егзистенцију њихових породица, а на основу актуелних разговора управа ЖРС-а и Арселор Митала из Приједора о повећању цијене превоза руде на релацији Омарска-Зеница.

У саопштењу се наводи да плате у Жељезницама нису повећаване још од 2007. године, с тим да је просјечна плата запослених мања од плата у другим предузећима у јавном, али и приватном сектору као што је Арселор Митал".

- Синдикати не желе да буду дио политичких некоректности и манипулација и не желимо да се бавимо пословном политиком предузећа, али имамо потребу да изнесемо своје мишљење и став по питању оваквих тема којима се доводи у питање егзистенција запослених као и само функционисање Жељезница Републике Српске - наводи се у саопштењу.

Из синдиката поручују да ништа мањи значај немају радници ЖРС-а од радника Арселор Митала и да разумију њихове захтјеве, али поручују да и они треба да разумију захтјеве радника ЖРС-а.

У оквиру ЖРС-а дјелују Синдикат жељезничара, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности, Самостални синдикат одржавања шинских возила, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука, Синдикат машиновођа Бањалука, те Независни синдикат жељезничара Републике Српске.

Производња руде у Омарској била је од почетка марта обустављена због, како су навели из компаније Арселор Митал, неуспјеха у преговорима са ЖРС-ом о цијени транспорта и количини руде која се планира превозити од Приједора до Зенице.

Приједорском жељезном рудом снабдијева се Жељезара у Зеници.

Већински власник рудника у Омарској и Жељезаре у Зеници је компанија Арселор Митал.