latinica  ћирилица
13/03/2019 |  11:22 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

У Броду свакодневно око 2.000 купаца из Хрватске

Високе цијене робе широке потрошње, након уласка Хрватске у Европску унију, приморале су становништво пограничних градова да долазе у посавске градове у Српској и Федерацији, и да ту, по много нижим цијенама, купују животне намирнице.

Само у Брод, из Славонског Брода, Пожеге, Кутјева и осталих оближњих мјеста, дневно дође око двије хиљаде купаца.

Највећу корист од тога имају трговци, али и локална заједница.

Због тога су и сталне гужве на граничном прелазу у Броду.

Уобичајено је да из сусједног Славонског Брода, хравтски држављани свакодневно посјећују трговинске центре у Броду у Републици Српској, и ту по веома нижим цијенама набављају кућне потрепштине.

Кажу да долазе јер је готово дупло јефтиније те да им се исплати доћи. Најчешће купују храну, пиво, али и одјећу. А ту је и поврат пореза који остварују.

Локална управа у Броду  користи повољности због близине Славонског Брода и околних мјеста. Од продаје робе, користи имају сви.

Процјена је да купци из Хравстке у Броду за набављену робу дневно оставе око 120 хиљада марака.

- Има ту и организованих шопинг- тура. Ми смо једно вријеме бројали и негдје око двије хиљаде људи у просјеку дневно из Славонског Брода долази у куповину, на ручак и дружење у наш Брод - каже начелник Брода, Илија Јовичић.

Мало је локалних админситарција које се могу похвалити да им се због изражене трговинске продаје у касу слива подједнако прихода од директних и индиректних пореза. То је, кажу, велика ствар за Брод.

- Индиректни и директни приходи у Броду, одприлике усу  равнотежи, пет 5 милиона према пет милиона. Буџет је негдје око 10 милиона, чиме Брод треба бити задовољан - додаје Јовичић.

Начелник истиче да би потражња домаће робе била и већа да је царински прелаз прилагођен савременим потребама, и да је урађен кружни ток, чија се изградња ускоро очекује.