latinica  ћирилица
13/03/2019 |  13:06 | Аутор: СРНА

Радојичић: Славити и 21. новембар као градски празник

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић очекује да ће бити усвојен приједлог да град добије још један празник - 21. новембар, јер је на тај дан српска војска на завршетку Првог свјетског рата 1918. године ушла у град и ослободила га након више стотина година стране окупације.
Игор Радојичић (Фото: Новости/Д. Поздеровић) -
Игор Радојичић (Фото: Новости/Д. Поздеровић)

- Несумњиво је важно да 22. април, Дан побједе над фашизмом, обиљежавамо као Дан града, али и 21. новембар 1918. године - рекао је Радојичић.

Он је у паузи засједања градског парламента рекао новинарима да би измјенама дијела Регулационог плана "Јелшинград" град добио још једну индустријску зону.

- Створене су претпоставке да већ ове године инвеститорима понудимо око 50.000 квадрата. У том окружењу налази се и неколико приватних групација, тамо су већ `Тас` и `Меридијан` који су, такође, спремни за додатну градњу што у основи значи да добијамо и нова радна мјеста и инвестиције. Спремни смо да већ ове године проведемо поступак додјеле, односно лицитације за ту нову пословну зону - рекао је Радојичић.

Предсједник Скуштине града Бањалука Зоран Талић рекао је би новим градским празником била исправљена неправда јер 21. новембар није у првом маху узет као један од битних празника.

Он је рекао да ће и даље бити његован 22. април - Дан града Бањалука и да увођење још једног градског празника неће довести ни до каквих додатних финансијских издатака.

- Битно је да његујемо нашу традицију и да будућа покољења имају прилику да уче о прошлости - рекао је Талић.

Одборник СДС-а у Скупштини града Бањалука Александар Петковић рекао је да подржава приједлог одлуке којом се уводи нови градски празник - 21. новембар, наводећи да је предложио и увођење још једног потпредсједника Скупштине града из редова опозиције по узору на Народну скупштину Српске.