latinica  ћирилица
13/03/2019 |  13:44 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

Афера "Државни удар": Адвокати одбране напустили судницу

У подгоричком Вишем суду данас нису изнесене завршне ријечи на суђењу за покушај тероризма на дан парламентарних избора 2016. јер су адвокати одбране напустили судницу, а судија Сузана Мугоша наставак је заказала за сутра.
Адвокати одбране напуштају судницу (Фото: ИН4С) -
Адвокати одбране напуштају судницу (Фото: ИН4С)

- Адвокати без одобрења напуштају судницу. Суд доноси рјешење, адвокати који су напустили без одобрења суда данашњи претрес, кажњавају се са по 1.000 евра - истакла је Мугоша.

Она је на почетку данашњег рочишта саопштила да су адвокати Душан Радосављевић и Мироје Јовановић суду доставили поднесак, са новим доказима и приједлогом допуне доказног поступка.

Мугоша је појаснила да је доказни поступак завршен, те да ће докази бити размотрени након изношења завршних ријечи.

- Након изношења завршних ријечи имаћемо у виду достављени снимак, који ће бити достављен специјалном државном тужиоцу - рекла је Мугоша.

Адвокати одбране су, међутим, били против таквог приједлога Мугоша, наводећи да је тако нешто бесмислено.

Адвокат Душан Радосављевић рекао је да су ЦД са видео-записом доставили у 11.00 часова. Он је рекао да је о новим доказима судско вијеће требало да се изјасне прије изношења завршних ријечи.

- Имали сте времена да се упознате о томе, не знам ваш став о аутентичности. Достављено је довољно примјерака. Мој приједлог је да се не прелази на завршне ријечи - рекао је Радосављевић.

Са њим се сагласио и адвокат Мироје Јовановић, који је рекао да нема разлога да се сумња у аутентичност нових доказа. Он сматра да нема услова за давање завршних ријечи.

Адвокат Дражен Медојевић рекао је да је извођење доказа бесмислено након завршних ријечи, јер тај доказ мијења садржину завршних ријечи како бранилаца, тако и тужиоца.

Мугоша је на претходном рочишту упознала оптужене који су били у судници о досадашњем доказном поступку, након чега је рекла да је завршен.

- Вијеће сматра да је чињенично стање довољно расвијетљено и зрело за пресуду. Суд позива странке на давање завршних ријечи - саопштила је тада Мугоша.

Вијеће је одбило више приједлога одбране и тужилаштва, уз образложење да би водили одуговлачењу судског поступка.

Оптужницом Специјалног тужилаштва обухваћени су двојица руских држављана Едуард Шишмаков и Владимир Попов, српски држављани Милош Јовановић, Немања Ристић, Предраг Богићевић, Братислав Дикић, Кристина Христић, Бранка Милић, Милан Душић, Драган Максић и Србољуб Ђорђевић.

Оптужницом су обухваћена и лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и Михаило Чађеновић, возач ДФ-а, док се поступак против преводиоца ДФ-а Ананија Никића води посебно.

Свједок сарадник Саша Синђелић, кључни свједок у процесу за "државни удар", на снимку који су адвокати одбране доставили редакцији "ИН4С" порекао је све што је свједочио у Вишем суду у Подгорици и истакао да није било никакве завјере у вези са упадом у Скупштину Црне Горе и убиством Мила Ђукановића.