latinica  ћирилица
13/03/2019 |  14:32 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Павић: Важно је да се зна да ствари још нису готове

Посљедице НАТО бомбардовања СР Југославије, безакоња које се догодило прије 20 година, потпуно одређују данашњу политичку стварност у региону и веома је важно да је Савјет Федерације Русије, која је једна од двије водеће нуклеарне силе, донио документ којим осуђује то бомбардовање, сматра политиколог Александар Павић.
Александар Павић - Фото: СРНА
Александар ПавићФото: СРНА

- Добро је да се ствари не забораве, да се зна да још ствари нису готове и да не може да се на неправу гради неко ново право, као што западне земље предвођене НАТО земљама покушавају да ураде и данас - рекао је Павић Срни.

Он је истакао значај документа којим је горњи дом руског парламента Савјет Федерације поводом 20 година од НАТО бомбардовања СР Југославије, осудио ту акцију као агресију на једну суверену државу.

- Мислим да је значај велики зато што ми трпимо последице те агресије и данас, првенствено услед великих притисака на Србију да се одрекне своје древне покрајине и духовног средишта Косова и Метохије, а исто тако то је у функцији 20 година касније и стварања велике Албаније - навео је Павић.

Он је оцијенио да је посљедица бомбардовања било и "практично, отцепљење Црне Горе од Србије и њено насилно гурање у НАТО, као што је и дестабилизација Македоније и њено насилно гурање у НАТО".

Према Павићевим ријечима, документ је и веома велика подршка Србији у одбрани Косова и Метохије, али и уопште српском народу са обје стране Дрине у свом одупирању да буду "усисани насилно у ту исту Алијансу, која је незаконито и дивљачки бомбардовала Србију и Црну Гору 1999. године".

- То је изузетно важно и сигурно је да ће имати одјек и у другим државама, сигурно не толико у НАТО, колико у државама које су сада осјетиле НАТО на својој кожи или које не пристају на даље кршење међународног права, које наставља да се дешава у ове протекле две деценије од агресије на СР Југославију - истакао је Павић.

Савјет Федерације Русије објавио је да је војна операција НАТО-а против суверене СР Југославије претворила НАТО у главну опасност за безбједност у свијету, а некажњавање одговорних довело је до нових трагедија у Сирији, Ираку и Либији.

У документу, који је горњи дом руског парламента усвојио поводом 20 година од почетка војне агресије против СРЈ, наводи се да је НАТО приликом бомбардовања Југославије користио муницију пуњену осиромашеним уранијумом, што је довело до многобројних жртава међу цивилима.

Осим тога, признање независности /самопроглашеног/ Косова 2008. године од низа земаља Запада представљало је само наставак онога што је започео НАТО - подршку сепаратизму и конфликту на територији бивше Југославије, истиче се у документу.