latinica  ћирилица
13/03/2019 |  15:32 | Аутор: СРНА

Ц.Гора: Забрањени летови два модела "боингових" авиона

Агенција за цивилно ваздухопловство Црне Горе забранила је летове авиона боинг модела 737-8 макс и 737-9 макс у црногорском ваздушном простору.
Боинг (фото: © Фото: Flickr/Bryan Burke) -
Боинг (фото: © Фото: Flickr/Bryan Burke)

Овим авионима нису дозвољена полијетања и слијетања на црногорским аеродромима, саопштено је из Агенције за цивилно ваздухопловство Црне Горе.

Европска Агенција за безбједност ваздушног саобраћаја јуче је суспендовала све летачке операције "боингових" модела "737-8 макс" и "737-9 макс".

У овој години "боингови" авиони типа "737-8 макс" и "737-9 макс" нису слијетали, ни полијетали са црногорских аеродома, док је прошле године било 50 ових авиона.

Из Агенције су додали да се директива може сматрати привременом акцијом и да ће пажљиво пратити даљи развој ситуације и предузимати адекватне мјере.

Летове ових авиона раније су забраниле Ирска, Њемачка, Велика Британија, Малезија, Сингапур, Аустралија, Кина, Индонезија, Холандија, Белгија и Норвешка.

Одлука о обустављању летова донесена је након што се авион "боинг 737 макс" компаније Етиопијан ерлајнз срушио у недјељу, 10. марта, недалеко од Адис Абебе, када је погинуло свих 157 путника и чланова посаде.