latinica  ћирилица
13/03/2019 |  15:33 ⇒ 17:23 | Аутор: РТРС

Наставити тренд смањења незапослености у Српској и Србији

Усвајање позитивних пракси и искустава у запошљавању, значајно је за Завод за запошљавање Републике Српске. У процесима европских интеграција могући су и заједнички пројекти са Србијом ради повлачења средстава из европских фондова.

Запошљавање младих и иновативних у оквиру "Старт ап Српска" програма у који је и Влада Србије уложила милион КМ највјеродостојнији је примјер сарадње Српске и Србије у области запошљавања.

- Проширили смо средства на 3,6 милиона, обухватили 105 незапослених младих до 30 година. На располагању су средства у износу до 20.000 за услужну, а 50.000 КМ за производне дјелатности - рекао је Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање Републике Српске.

У Српској је 2018. године кроз програме запошљавања обухваћено 5.200 лица, а за те намјене издвојено је 17 милиона КМ.

Буџет Србије за исте намјене у овој години је 45 милиона евра, а циљ запошљавање 135,000 лица.

- Очекујемо стопу незапослености испод 10 одсто, веома смо близу тог броја, тренутно она износи 12 одсто. Програми су намјењени развоју приватног сектора и предузетништва - истакао је Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање Републике Србије.

Пресудна је улога Националне службе за запошљавање Србије у процесу развоја и осавремењивања служби Завода за запошљавање Српске.

Данас су у Палама договорили заједничке планове с нагласком на интензивније запошљавање младих и њихов останак на овим просторима.