latinica  ћирилица
13/03/2019 |  15:56 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Грађевински сектор у Српској у експанзији

Инвестирање у грађевинарство биљежи раст, могло се чути на отварању 23. Сајма грађевинарства и електро-машинске индустрије у Бањалуци. У наредна три дана представиће се више од 100 излагача из 11 земаља. То је и прилика да размјене искуства и укажу на кључне проблеме.

Излагачи из региона, Европе и Кине на Сајму Грамес Деми, најмасовнијем до сада, своје капацитете представиће грађевинском и сектору машинске индустрије у Српској.

- Ове године лајтмотив сајма је била екологија, тј. еколошки одобрени производи, очување енергије и сличне теме - каже Добрица Жугић, предсједник Управе бањалучког Велесајма.

А теме су и оно што посебно мучи овај сектор. Лидери у њему, кажу, без раста нема развоја, а раст отежавају застарјели образовни систем и пореска оптерећења.

- Никада нису били већи порези и доприноси него што су сада и ако то не направимо онда ће буџет бити сиромашнији - истакао је Рајко Дукић, предсједник компаније Боксит Милићи.

Из првог реда о проблемима, са којима није апсолутно сагласан, слушао је предсједник Владе Радован Вишковић. Српска, каже, прави повољан пословни амбијент, Влада је на располагању привредницима и од њих очекује помоћ прије свега у чишћењу сопствених редова и борби против сиве зоне.

- Ми не можемо ићи на значајна смањења опретећења на реални сектор све док не пронађемо алтернативне изворе из којих ћемо приходовну страну у буџету повећавати да би онда на расходовној страни могли давати олакшице - рекао је Вишковић.

Већ од 1. јануара наредне године у том смијеру Влада би могла направити искорак, потврдио је њен предсједник.

За проблеме у грађевинском сектору, али и његов потенцијал заинтересована је и Бањалука.

- Имамо рекордну годину по питању високоградње и једноставно стварамо тај позитиван амбијент. Вјерујем да ће се овдје изнаћи добра рјешења. Наш највећи проблем, када говоримо о Бањалуци, јесте да нађемо довољан број извођача који могу да испрате тај темпо - навео је Срђан Амиџић, замјеник градоначелника Бањалуке.

Све већим обимом посла и позитивним финансијским аспектима хвале се и излагачи, али и Привредна комора Српске. Проблем са проналаском радне снаге постоји, али му одолијевају.

Марко Кнежевић, један од излагача, каже да је проблем радне снаге ријешен подизањем плата.

И по питању радне снаге предсједник Владе критичан је према послодавцима. Каже, отворена питања треба рјешавати заједничким снагама, али тас одговорности не може бити искључиво на Тргу Републике.

- Да ли имају или немају довољно радне снаге можда зависи и од њих самих. Има овдје довољно радне снаге на бироима. Можда у одређеним моментима треба неке услове мијењати, него боље услове понудити тим људима па се можда и нађе радне снаге - наглашава Вишковић.

А за радну снагу у Српској посла ће бити, поручио је Вишковић. Влада ће већ сутра расправљати о Акционом плану запошљавања за ову годину.

Такође, са државним врхом Србије договорено је да Фонд за стране инвестиције подржи инвеститоре да уложе у Српску, па се са некима од њих већ преговара. Уз то, најавио је Вишковић, интензивно се ради и на пресељењу фирми из Србије са сједиштем у Федерацији, у Републику Српску.