latinica  ћирилица
13/03/2019 |  17:28 | Аутор: СРНА

СПЦ не признаје "православну цркву Украјине"

Српска православна црква не признаје "православну цркву Украјине", ни такозвани кијевски "сабор уједињења", чије одлуке сматра неканонским и необавезујућим, као ни расколничку јерархију и свештенство, објављено је данас на сајту СПЦ.
Српска православна црква -
Српска православна црква

У "Ставу Српске православне цркве о црквеној кризи у Украјини", који је саопштен свим православним помјесним црквама, наводи се да ће СПЦ препоручити својим архијерејима, као и свештенству, да се уздрже од литургијског и канонског општења, не само са поглаваром те цркве митрополитом Епифанијем, већ и са свима који са њим саслужују и који су у заједништву са њим.

СПЦ је саопштила да сматра неканонским упад васељенског патријарха Вартоломеја на територију Руске православне цркве и његове одлуке које су услиједиле у вези са Украјином од једностране рехабилитације расколника, подршке сазивању сабора на којем је изабран поглавар нове украјинске цркве до давања Томоса о аутокефалности 6. јануара.

У званичном ставу се подсјећа да се са садашњом Украјином ни у најмањој мјери не може идентификовати Кијевска митрополија, која је под јурисдикцијом Московске патријаршије од 1686. године, што потврђују бројни документи, укључујући и оне које је издала Васељенска патријаршија, као и личне изјаве самог патријарха Вартоломеја до априла прошле године.

- Једина црква коју у датом случају Српска православна црква познаје и признаје јесте канонска Украјинска православна црква на челу са Његовим блаженством митрополитом кијевским и све Украјине Онуфријем - истиче се у званичном ставу СПЦ.

У ставу се наводи да СПЦ не признаје ни кијевски "ујединитељски сабор", на којем није учествовао ниједан архијереј канонске Украјинске православне цркве, те истиче да је ријеч о "чудном скупу" и "противујединитељском псеудосабору који раздваја и разбија и који је ископао још дубљу јаму отуђења и распада друштва у несрећној земљи Украјини".

СПЦ подсјећа да је у новембру прошле године прва међу аутокефалним православним црквама званично реаговала на намјеру цариградског патријарха Вартоломеја да једнострано "рјешава" црквене проблеме на тлу Украјине.

Из Српске православне цркве напомињу да цариградски патријарх није одговорио на молбу да помогне да криза буде ријешена "у братском дијалогу са Руском православном црквом и саветујући се са осталим црквама".