latinica  ћирилица
13/03/2019 |  17:41 | Аутор: СРНА

На располагању адекватна опрема за мјерење радиоактивности

Центар за заштиту од зрачења при Институту за јавно здравство Републике Српске има на располагању адекватну опрему и обучен кадар да реагује на било какву сумњу на радиоактивност, саопштено је из овог института.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

- Центар за заштиту од зрачења у сваком тренутку може да види сва очитавања са других гама станица у близини, те на основу тих очитавања и других сазнања и на најмању сумњу може у сваком тренутку да изађе на терен и изврши мјерења на лицу мјеста - наведено је у саопштењу.

Из Инстита истичу да је, када је ријеч о стационарним гама станицама, у току процедура за спровођење сервиса и калибрације мјерне опреме.

- Институт је, с обзиром на високу цијену одржавања система, дуже покушавао да преговара са надлежном Регулаторном агенцијом за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ о рјешавању дугорочног начина финансирања одржавања мјерне опреме - наведено је у саопштењу.

Институт је, будући да до сада овај проблем нису ријешили, покренуо самосталну процедуру за сервис и калибрацију.

Члан Сектора за здравство у Социјално-економском савјету СДС-а Слободан Станић изјавио је данас да систем гама станица које откривају нуклерано зрачење у Републици Српској не функционише већ дуже, чиме је угрожено становништво.

Српска посједује пет гама станица које откривају нуклеарно зрачење и служе као рани систем детекције за упозоравање у случају нуклеарног акцидента, инцидента са нуклеарним отпадом, инцидента у нуклеарној електрани у окружењу.

Гама станице налазе се на терену уз метереолошке станице у Новом Граду, Бањалуци, Бијељини, Вишеграду и у Гацку и повезане су на централни рачунар у Бањалуци.

Ове станице сваких пола сата мјере долазак радиоактивности, такозваног гама зрачења према Српској и о томе извјесте централни рачунар, који се налази у Институту за јавно здравство Српске.