latinica  ћирилица
13/03/2019 |  18:39 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Спрема ли РОСУ напад на Трепчу и Митровицу?

Након регистровања Трепче као власништва самопроглашеног Косова, очекује се и посљедњи корак Приштине - физички улазак у Трепчу, али и сјевер Космета. Предсједник Србије Александар Вучић наводи да су хапшења и потјернице усмјерене ка најспособнијим Србима на сјеверу, како би се ослабила одбрана. Медији су, незванично, објавили и план упада РОСУ снага.

Припадници РОСУ већ данима се распоређују близу административне линије и главних саобраћајница, а у штампу је процурио и план да наводно спремају упад на сјевер и у Трепчу, док би КФОР као и обично закаснио и дошао тек када Албанци све одраде. Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић поручује да се варају, ако мисле да ће то извести.

- Добро знају да нико не смије да се игра ватром и да очекује да неће Србија реаговати. Зато позивам све да воде рачуна о томе да не провоцирају Србију - поручио је Дачић.

Вучић каже да понашање Приштине показује шта Србију чека буде ли слиједила политику замрзнутог конфликта и чекања на бољу позицију за рјешавање питања Косова, како неки желе у Србији.

- Имали смо тако замрзнут конфликт и у Крајини. Људи, немојте да нам се догоде исте ствари! Кажите ми шта да радимо ако крену да заузимају Митровицу? Да ли је то замрзнут конфликт? - пита предсједник Србије.

Ситуација је на ивици рата, али стручњаци не вјерују да ће заиста бити и пређена. Приштина зна да би Србија војно одговорила и ово је, кажу, највјероватније нека врста двоструке игре Запада, да Београд прије пристане на Споразум са Приштином.

- Операција је "Гвоздени прстен," али у штампи пише у току је тајна операција, па ако је тајна како ми то знамо. Ми смо то радили својеверемно, а Американци то раде најуспјешније - каже Симо Спасић, предсједник Удружења породица убијених и киднапованих на Косову и Метохији.

Вељко Одаловић, генерални секретар Министарства спољних послова Србије, има јасан став по том питању - Приштина има савезнике у неким моћним западним државама.

- Нико не може да ме убиједи да се они могу овако понашати, без спонзора - тврди Одаловић.

Вучић каже да у априлу очекује нове покушаје да се Приштина уразуми, али не вјерује да ће доћи до укидања такса. Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини, у Савјету безбједности УН-а, упозорила је да, без укидања такса, неће бити нових рунди дијалога у Бриселу.