latinica  ћирилица
13/03/2019 |  22:42 | Аутор: СРНА

Ђукановић: Нећу поднијети оставку

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић рекао је да неће поднијети оставку до 16. марта, што је био један од захтјева организатора грађанских протеста "Одупри се 97.000".
Мило Ђукановић - Фото: Getty Images
Мило ЂукановићФото: Getty Images

Ђукановић наводи да протести у Подгорици против власти нису грађански, већ политички, и иза њих, како каже, стоје опозиционе партије са јасним политичким идејама.

Он сматра да су идеје протеста артикулисале параполитичке структуре које годинама "креирају идеју насилне промјене власти", као и да је специјални тужилац Миливоје Катнић у праву када каже да су протести повезани са тим што се приближава пресуда оптуженима у случају за покушај тероризма на дан избора 2016. године.

- Међу учесницима протеста имате цијели конгломерат политичких интереса, а један од важнијих је и тај интерес Демократског фронта који желе да побјегну од одговорности - рекао је Ђукановић за Телевизију Црне Горе.

Ђукановић, који је лидер Демократске партије социјалиста, истиче да се "дио опозиције узда у револуцију".

- Ко се узда у то, танки су му аргументи - рекао је Ђукановић, нагласивши да се не радује ничијој кривичној одговорности, али и да нико не може зарад свог интереса да угрожава безбједност грађана.

Он каже да је свјестан да у Црној Гори има незадовољних, те да је власт увијек спремна за разговор, али да на ултиматуме не пристају.

Ђукановић је рекао да исти интерес, као и ДФ, данас има и власник Атлас групе Душко Кнежевић, али да нема разлога да се плаши Кнежевићевих пријетњи да ће објавити компромитујући материјал о њему.

Он истиче да је Кнежевић, који је побјегао у Лондон, очигледно, према властитом признању, починио одређене сумњиве послове и свјестан је да је под истрагом и вјероватно пред оптужницом.

- Тражио је помоћ и од мене да не буде процесуиран. Након што је добио логичан одговор да у Црној Гори данас не постоји тај политички ауторитет који ће суду, или тужиоцима наредити шта и како да раде, он /Кнежевић/ је одлучио да побјегне из Црне Горе и да свој случај пребаци са правног на политички терен - рекао је Ђукановић.

Када је ријеч о недавном слављу након побједе албанских странака у Тузима током којег су се вијориле заставе терористичке ОВК-а и велике Албаније, Ђукановић истиче да су данас у моди, не само у Црној Гори, националне идеје.

Према његовим ријечима, дошао је тренутак када су Тузи добиле општину и када су националне партије осјетиле шансу да преузму одговорност за управљање општином.

- То је легитимно. Други дио приче су грешке владајуће коалиције на државном нивоу, зашто нису направиле корак више да представе супериорност своје политичке понуде. Имали смо регуларан процес и честитам побједничкој коалицији. Вјерујем да ће то ићи у прилог црногорској мултиетничкој стабилности - рекао је Ђукановић.