latinica  ћирилица
14/03/2019 |  08:26 | Аутор: СРНА

Коловози мјестимично клизави, у вишим предјелима засњежени

Саобраћај се овог јутра на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија по мјестимично мокрим и клизавим коловозима, док су у вишим планинским предјелима и преко превоја коловози мјестимично засњежени.
Путеви - Фото: РТРС
ПутевиФото: РТРС

На ширем подручју Бугојна, Макљена, Ливна, Купреса, Томиславграда, Гламоча и Босанског Грахова у Федерацији БиХ пада слабији снијег, због чега возачи треба да буду додатно опрезни.

Због ниске јутарње температуре, из Ауто-мото савеза Републике Српске упозоравају на формирање поледице, посебно у вишим предјелима, те на прилазу тунелима, преко мостова и надвожњака.

У котлинама и дуж ријечних токова, возачима из АМС скрећу пажњу на мјестимично смањену видљивост због јутарње магле.

У току је постављање интелигентних транспортних система на ауто-путу Градишка-Бањалука, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја, уз привремено постављену сигнализацију. Планирано је да радови трају до краја године.

На истом ауто-путу, због изградње наплатних станица у Чатрњи, саобраћај се одвија двосмјерно.

У току је изградња и спровођење привременог система наплате путарине на ауто-путу "9. јануар" Бањалука-Добој, на петљи Маховљани, због чега је на овом локалитету измијењен режим одвијања саобраћаја, па возаче из АМС упозоравају да возе опрезније и поштују привремено постављену сигнализацију.

Због радова на санацији одрона, на дионици магистралног пута Карановац-Црна Ријека у мјесту Дабрац, саобраћа се једном траком наизмјеничним пропуштањем возила.

На дионици магистралног пута Клашнице два-Шарговац саобраћа се једном траком због изградње прикључне саобраћајнице за насеље Залужани.

Због радова, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Бањалука /Ребровац/-Челинац, а саобраћај се одвија наизмјенично једном траком.

Због изградње моста преко ријеке Врбање у Челинцу измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Челинац-Котор Варош.

На дионици магистралног пута Сарајево-Фоча, на локалитету Сијерачке стијене саобраћа се успорено због санације клизишта.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Због санације клизишта измијењен је режим саобраћаја на дионици регионалног пута Митровићи-граница Републике Српске /Присика/.

На дионици регионалног пута Обудовац-Лончари најављене су измјене у одвијању саобраћаја због изградње пјешачке стазе.

Због активираних клизишта, једном траком наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић, због појаве клизишта у рејону Челића.

Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

На регионалном путу Братунац три-Дрињача од поноћи до 7.00 и од 16.00 до поноћи на снази је забрана саобраћаја за теретна возила укупне масе веће од три и по тоне и аутобусе класе М3, а због радова на санацији клизишта.

Ова забрана не односи се на аутобусе "Дринатранса" Зворник, који саобраћају на редовним аутобуским линијама Зелиња-Зворник, Братунац-Полом-Зворник, Братунац-Полом-Бијељина и Полом-Братунац.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила преусмјерен је на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ брдо.

Републичка саобраћајно-превентивна кампања "Освјетлај образ домаћине! Означи трактор жутим ротационим свјетлом" биће озваничена данас у 10.30 часова у мјесној заједници Тишина, општина Шамац, подјелом жутих ротационих свјетала, свјетлоодбојних "3М" трака за боље уочавање трактора и других превентивних материјала.

За присутне пољопривреднике биће одржано савјетодавно предавање и разговор о значају прописа из области безбједности саобраћаја, безбједног управљања трактором, али и безбједног превоза лица и терета на трактору и тракторској приколици.

Ова кампања трајаће до краја марта у више градова и општина Српске.

На подручју ФБиХ, на магистралном путу Немила-Зеница /кроз тунел Врандук/, возила саобраћају наизмјенично једном траком због санационих радова.

На магистралном путу Нови Травник-Бугојно због реконструкције моста, на снази је забрана саобраћаја за теретна возила тежа од седам тона укупне масе.

Алтернативни правац за ову категорију возила је преко Травника и Доњег Вакуфа.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема дужих задржавања.

Због нестабилности моста, обустављен је саобраћај за теретна возила и аутобусе према и од моста граничног прелаза Брчко-Гуња, док је, због радова у Хрватској, обустављен саобраћај за све категорије возила на граничном прелазу Нови Град-Двор.