latinica  ћирилица
14/03/2019 |  11:39 | Аутор: СРНА

Суд одбио снимак нове изјаве Саше Синђелића, завршне ријечи сутра

Вијеће Вишег суда у Подгорици одбило је да у доказе на суђењу за "државни удар" у Црној Гори на дан парламентарних избора 2016. године уврсти снимке које је доставило Специјално државно тужилаштво, уз образложење да то није могуће у овој фази поступка.
Виши суд у Подгорици - Фото: Novosti.rs
Виши суд у ПодгорициФото: Novosti.rs

Специјално државно тужилаштво је, прије почетка данашњег претреса, суду доставило два снимка изјаве свједока сарадника Саше Синђелића који су објављени на два црногорска портала.

- Поводом дописа Специјалног државног тужилаштва и достављених снимака, Вијеће указује да је истог става као на јучерашњем претресу да се у овој фази не могу предлагати нови докази, већ да ће се предложени снимци цијенити као разлог за евентуално преотварање главног претреса, али након изношења завршних ријечи - рекла је судија Сузана Мугоша.

Она је објаснила да Законом о кривичном поступку није предвиђено отварање допуне доказног поступка, већ да је једино могуће након изношења завршних ријечи.

Говорећи о поднеску једне од оптужених Бранке Милић у којем је навела да не даје сагласност браниоцима да је бране у поступку док се надлежно вијеће не изјасни о доказу које је доставила одбрана, Мугоша је навела да се суд на овај начин не може уцјењивати.

- Будући да је ријеч о оптуженој којој се суди у одсуству, Вијеће ће доставити списе предсједнику суда ради именовања браниоца по службеној дужности - рекла је Мугоша.

На данашње рочиште нису дошли адвокати одбране Дражен Медојевић, Мироје Јовановић, Душан Радосављевић, Никола Медојевић и Никола Булатовић.

Вијеће суда је позвало оптужене Милана Кнежевића, Андрију Мандића, Кристину Христић, Михајла Чађеновића и Драгана Максића да ангажују друге браниоце уколико желе, с обзиром на то да им одбрана није обавезна, а њихови изабрани браниоци напустили су претходни претрес, а на данашњи нису дошли.

У подгоричком Вишем суду јуче нису изнесене завршне ријечи јер су адвокати одбране напустили судницу.

Завршне ријечи требало је да буду изнесене данас, али је то одгођено за сутра у 11.00 часова.

Оптужницом Специјалног тужилаштва обухваћени су двојица руских држављана Едуард Шишмаков и Владимир Попов, српски држављани Милош Јовановић, Немања Ристић, Предраг Богићевић, Братислав Дикић, Кристина Христић, Бранка Милић, Милан Душић, Драган Максић и Србољуб Ђорђевић.

Оптужницом су обухваћена и лидери Демократског фронта /ДФ/ Мандић и Кнежевић, као и Чађеновић, возач ДФ-а, док се поступак против преводиоца ДФ-а Ананија Никића води посебно.

Свједок сарадник Саша Синђелић, кључни свједок у процесу за "државни удар" у Црној Гори на дан парламентарних избора 16. октобра 2016. године, порекао је на снимку, који је објављен јуче, све што је свједочио у Вишем суду у Подгорици и истакао да није било никакве завјере у вези са упадом у Скупштину Црне Горе и убиством Мила Ђукановића.