latinica  ћирилица
14/03/2019 |  13:08 ⇒ 13:54 | Аутор: СРНА

Човић: Европски пут БиХ замагљен неспоразумима

Предсједник Хрватског народног сабора Драган Човић рекао је данас у Неуму да вјерује да хрватски народ као најмалобројнији мора са друга два народа у БиХ тражити рјешења и преузети на своја леђа ношење пута ка ЕУ интеграцијама.

Човић је у обраћању на скупу "Европски устав за БиХ" поручио да ће овај научно-стручни скуп понудити нека нова рјешења за БиХ како би се убрзао њен европски пут.

- Он је замагљен нашим неспоразумима и међусобним увјеравањима да БиХ треба бити само њихова, увјерењима да се можемо још дуго бавити са собом док европске интеграције и сви други интеграциони процеси пролази поред нас. Четири чланице екс државе су данас чланице НАТО-а или су у завршној фази да то постану - рекао је Човић, који је и предсједник ХДЗ-а БиХ.

Он је додао да су четири чланице бивше заједничке државе дио ЕУ или су на завршетку отварања и затварања неких поглавља на том путу ка европским интеграцијама.

- Остала нам је БиХ, како бисмо ми рекли, као преслика ексдржаве у малом, са једнаким искушењима и тражењима пута како је очувати, а опет, ако то стоји само на леђима најмалобројнијег народа, хрватског народа као конститутивног народа у БиХ, ако не желе други чути оно што ми говоримо и са ових говорница и све вријеме у тражењу европске будућности за БиХ, неки мисле тешко ћемо успјети - рекао је Човић.

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић рекао је да је Хрватској БиХ веома важна и да је БиХ приоритет у спољној политици Хрватске.

Он је нагласио да је Хрватска пријатељ сва три конститутивна народа.

- То је кључ разумијевања позиције Хрватске у свим нашим односима према БиХ - рекао је Пленковић.

Он је истакао да је Хрватска 2015. и 2016. уложила огромне напоре у подржавању дипломатије БиХ како би дошло до подношења захтјева за чланство БиХ у ЕУ, те оцијенио да су европски и трансатлантски путеви прави смјерови развоја, функционалности, економског напретка и добробити за све грађане БиХ.

- То се можда из данашње перспективе чини рутински, али веома добро знам колико је Хрватској било тешко и комплексно да дође у фазу да поднесе свој захтјев за чланство, да он буде добро прихваћен јер многи тај захтјев, у оквиру тадашње ЕУ с 15 чланица, нису одушевљено прихватали - навео је Пленковић.

Он је додао да је за БиХ то био још и комплекснији посао с обзиром на то да је било оних који су сматрали да још није право вријеме за подношење захтјева.

Говорећи о изградњи пељешког моста, Пленковић је навео да ће он растеретити Неум туристичке гужве.

- То је добар пројекат који ће дати бољитак и Хрватској и БиХ. И само да кажем да је висок 55, док је онај Шангају 35 метара - навео је Пленковић.

Научно-стручни скуп с међународним учествовањем "Европски устав за БиХ" одржава се данас и сутра одржава у Неуму у организацији Свеучилишта у Мостару и Ректорског збора Хрватске под високим покровитељством ХНС-а.

Организатори скупа који се одржава у хотелу Гранд у Неуму навели су да ће у фокусу бити питање уставних измјена, те усклађивање Устава БиХ с међународним и домаћим вриједностима и стандардима како би се осигурао даљи наставак пута БиХ ка евроатлантским интеграцијама.