latinica  ћирилица
14/03/2019 |  13:43 ⇒ 13:46 | Аутор: dnevnik.ba

Пленковић и Човић о наводима о повезаности хрватских обавјештајних служби и вехабија

​​​​​​​Предсједник ХНС-а БиХ Драган Човић и предсједник Владе Републике Хрватске Андреј Пленковић осврнули су се данас у Неуму на оптужбе појединих медија да су обавјештајци и високе дипломате Хрватске учествовали у врбовању припадника селефијског покрета у БиХ за преношење оружја и експлозива у месџиде на подручју Зеничко-добојског кантона.
Драган Човић и Андреј Пленковић у Неуму - Фото: СРНА
Драган Човић и Андреј Пленковић у НеумуФото: СРНА

Предсједник хрватске Владе истакао је да се ради о врло креативној инсинуацији и нонсенсу који оштро одбацује као премијер државе која се, како је навео, снажно бори против тероризма.

Драган Човић придружио се Пленковићу у осуди објаве оваквих дезинформација, те је отишао и корак даље тврдивши да "такве манипулације надилазе чак и онај ниво комуникације на који смо навикли од таквих структура."

Предсједника ХНС-а не чуди што овакве инсинуације иду преко институција БиХ, а сматра да их као такве не би требало ни коментарисати да само дан прије у јавност није изашао спин о изостанку осуде вишеградског четничког скупа.

Хрватски политички представници, нагласио је Човић, најоштрије осуђују такве скупове, једнако као и медијске дезинформације које имају задатак да скрену пажњу јавности са битних тема. Истакао је забринутост због оних група  које су инфилтриране у обавјештајни систем Босне и Херцеговине и које потичу стварање и пласирање оваквих спинова.