latinica  ћирилица
14/03/2019 |  14:36 | Аутор: СРНА

Стефановић: Стање безбједности на Космету релативно стабилно

Стање безбједности на Косову и Метохији је релативно стабилно, а у Копненој зони безбједности дуж административне линије са Косметом стабилно са фактором ризика, рекао је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић.
Небојша Стефановић (Фото: Н1) -
Небојша Стефановић (Фото: Н1)

Представљајући извјештај МУП-а о стању безбједности у Србији за период од јула до децембра 2018. године, Стефановић је пред скупштинским Одбором за безбједност и унутрашње послове рекао да је у том периоду било различитих инцидената и насиља над Србима и другим мањинским групама на Космету, попут физичких напада, подметања пожара, напада на вјерске објекте, уништавања имовине, пријетњи и провокација.

Стефановић је навео да је стање у Копненој зони безбједности без терористичких напада и провокација, али са факторима ризика и појачаним опрезом полиције и војске.

Када је ријеч о сузбијању тероризма, Стефановић каже да МУП спроводи појачане мјере у вези са лицима која могу бити пријетња, а која се враћају са ратишта попут Сирије.

Он је навео да МУП, у сарадњи са Безбједносно информативном агенцијом, тужилаштвом и специјалним мјешовитим радним групама, свакодневно анализира безбједносне ризике.

- Имамо мању вероватноћу да ће се тако нешто десити на нашој територији. Пратимо сва дешавања, не само у региону већ и шире и трудимо се да безбедност Србије буде потпуно ојачана - рекао је Стефановић.