latinica  ћирилица
14/03/2019 |  14:54 | Аутор: СРНА

Митровић: Ове године могућ долазак 60.000 миграната

Омбудсман за људска права БиХ Љубинко Митровић рекао је данас да се ове године у БиХ може очекивати долазак више од 60.000 миграната.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

- Зато је потребно што прије формирати власт на нивоу БиХ како би се са овим горућим проблемом могли суочити квалитетно - рекао је Митровић у Народној скупштини Републике Српске, образлажући специјални извјештај институције Омдусмана за људска права БиХ о стању у области миграција у БиХ.

Он је навео да је у прошлој години у БиХ регистровано 22.000 миграната, с тим да се процјењује да се од 3.000 до 5.000 миграната тренутно налази у БиХ.

- Процјењује се да око 25 одсто миграната долази из Сирије, док су преосталих 75 одсто такозвани економски мигранти. Готово сви регистровани мигранти спадају у категорију нерегуларних миграната, односно категорију странаца нерегулисаног статуса - додао је Митровић.

Према његовим ријечима, у БиХ се тренутно одвија процес мјешовитих миграција.

- Преклапају се мотиви миграција, тако да имамо странце који су у потрази за бољим условима живота и странце који траже уточиште уз међународну правну заштиту. БиХ је доминантно транзитна земља за држављане Пакистана, Ирана, Ирака, Марока, Туниса, Алжира, Либије, Сирије, Авганистана - навео је Митровић.

Он сматра да повећан прилив свих категорија миграната и континуитет тог процеса захтијевају обавезу додатне мобилизације материјалних, финансијских и људских ресурса којима БиХ не располаже.

С друге стране, каже Митровић, комплексна економска, политичка и социјална ситуација у БиХ узрок је повећаног броја миграција и грађана БиХ који напуштају земљу.

- Овако комплексна ситуација намеће обавезу да се морају осигурати принципи владавине права у процесу контроле границе и уласка и кретања странаца, уз уважавање људских права гарантованих међународним стандардима - закључио је Митровић.