latinica  ћирилица
14/03/2019 |  15:51 ⇒ 16:26 | Аутор: СРНА

Прошле године ЕРС остварила добит од 16,5 милиона КМ

Предузеће Електропривреда Републике Српске прошле године остварила је финансијску добит од 16,5 милиона КМ, а сва предузећа, осим Рудника и Термоелектране Угљевик, пословала су позитивно, рекао је генерални директор ЕРС-а Лука Петровић.
Електропривреда Републике Српске - Фото: РТРС
Електропривреда Републике СрпскеФото: РТРС

Петровић је истакао да добит производних предузећа у прошлој години, према званичном финансијском извјештају, износи 11,9 милиона КМ, док су дистрибутивна предузећа остварила добит од 2,6 милиона КМ.

- Негативан финансијски резултат пословања РиТЕ Угљевик у највећој мјери посљедица је негативних курсних разлика које су прошле године достигле шест милиона КМ, а односе се на кредитно задужење у иностраној валути за пројекат одсумпоравања. Осим тога, његово пословање оптеретило је и низ непланских застоја, као и лош квалитет угља - навео је Петровић.

Он је истакао да, иако су резултати пословања ЕРС-а за претходну годину много повољнији у односу на 2017. годину, компанија има потенцијала да постигне боље производне и финансијске резултате, али и да теже већој производњи на прагу електрана од садашње.

Према његовим ријечима, постоје и лимитирајући фактори који утичу на пословање ЕРС-а, попут цијене електричне енергије која је најјефтинија у региону, која је субвенционисана за све категорије потрошача.

- Систем је оптерећен и прекомјерним бројем запослених, а ставка за плате значајно учествује у укупним трошковима компаније. Због тога смо донијели одлуке да број радника смањујемо постепено, и то природним одливом и добровољним стимулативним отпремнинама, а запошљаваће се само дефицитарне и струке од виталног значаја за систем - појаснио је Петровић.

Он је навео да су задаци које је управа ЕРС-а поставила пред себе повећање производње, интензивирање инвестиција, смањење дистрибутивних губитака, али и финансијска дисциплина и организованост.

Када је ријеч о улагањима, Петровић каже да су покренути веома значајни пројекти чијом ће се изградњом и пуштањем у рад добити нови киловати, што је и циљ ЕРС-а, која намјерава остати компанија од стратешког значаја за развој Српске.

- Приоритетно ће бити настављена градња Хидроелектране Дабар у оквиру пројекта изградње Горњих хоризоната на подручју источне Херцеговине. Ријеч је о објекту који нема обавезу снабдијевања домаћих купаца, а произведена енергија биће пласирана у извоз по вишеструко већим цијенама. ЕРС-у је додијељена концесије за изградњу и коришћење хидроелектрана Фоча и Паунци на ријеци Дрини, а у овај пројекат улазимо заједно са Србијом, са којом градимо и ХЕ Бук Бијелу - навео је Петровић.

Када је ријеч о термоелектранама, Петровић је истакао да се базна енергија не смије изгубити, али да се исто тако интензивно разматрају модели градње Термоелектране Гацко два са страним инвеститорима.

- ЕУ захтијева да се производи струја из обновљивих извора и у овој области ЕРС је била у заостатку. У наредном периоду планирамо максимално да искористимо потенцијале вјетра и сунца и да властитим средствима изградимо соларне електране и вјетропаркове, стављајући се у функцију извршења циљева задатих енергетским пакетима - рекао је Петровић.

У овој години ЕРС ће расписати тендер за изградњу соларне електране на подручју Требиња, чија ће снага бити 100 мегавата, а вриједност 150 милиона евра.

Петровић наводи да су у току и активности у вези са реализацијом пројекта изградње вјетропарка Хргуд који ће имати снагу од 48 мегавата, са годишњом производњом од око 126 гигават-часова електричне енергије.

Он је навео да је пред ЕРС-ом процес реорганизације и нових инвестиција, с циљем бољег и ефикаснијег управљања системом.

- Пред нама су и обавезе Трећег енергетског пакета који ће омогућити да ЕРС-у комерцијално пословање, реструктурирање дистрибуционих предузећа, односно раздвајање дистрибуција од снабдијевача - нагласио је Петровић.