latinica  ћирилица
14/03/2019 |  15:54 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

Мина има још у 129 општина

Мине и касетна муниција се, према процјенама, налазе у још 129 општина у БиХ гдје је 1.018 километара квадратних мински сумњиве површине или 2,1 одсто, саопштено је из Центра за уклањање мина.
Мине - Фото: РТРС
МинеФото: РТРС

Центар за уклањање мина упозорава да заостале мине и неексплодирана убојна средства директно утичу на безбједност становника и социоекономски развој земље.

Кроз операције систематског извиђања, како се наводи, дефинисано је 8.525 сумњивих микролокација на којима је, према процјенама, заостало око 79.000 мина.

У посљератном периоду од мина и НУС-а страдало је 1.758 лица, од којих 614 смртно, а приликом деминирања у БиХ страдао је 121 деминер, од којих 51 смртно.

У 2018. години у БиХ је регистрована су три минска инцидента, у којима је једно лице смртно страдало, једно лице је теже повријеђено, а два лица лакша повријеђена.

У саопштењу поводом предстојећег Међународног дана борбе против мина - 4. априла, из Центра за уклањање мина апелују на грађане да буду опрезни и да уколико примијете мину одмах о томе обавијесте полицију или Цивилну заштиту, да је не покушавају сами уклонити, као и да поштују знакове који упозоравају на мине.

Савјет министара у техничком мандату усвојио је Стратегију противминског дјеловања БиХ 2018-2025. године ради омогућавања развоја ефикасног и дјелотворног програма противминског дјеловања с фокусом на смањивање и потпуно елиминисање опасности од мина за становништво у БиХ.

У саопштењу се додаје да се тренутно у БиХ спроводи пројекат "Општа процјена мински сумњивих подручја у БиХ", с циљем пружања нових информација о преосталим мински сумњивим површинама у БиХ, коју спроводи Центар за уклањање мина у сарадњи са невладином организацијом Норвешка народна помоћ и Оружаним снагама БиХ, а уз финансијску подршку ЕУ.