latinica  ћирилица
14/03/2019 |  16:09 ⇒ 15/03/2019 | 07:54 | Аутор: РТРС

Ове године могућ долазак 60.000 миграната

Усвајањем Програма рада за ову годину, Народна скупштина окончала је трећу редовну сједницу. Разматран је и Извјештај Омбудсмана о стању у области миграција у БиХ.

Према процјенама, у БиХ би ове године могло да уђе око 60.000 миграната, што је скоро три пута више него прошле године, упозоравају из институције Омбудсмана БиХ. Најодговорнијима сматрају институције БиХ, којима су дали одређене препоруке за даље поступање.

- Управљајмо кризом, јер ће, у супротном, она управљати нама. Мислим да је и ово разлог да што прије буду формиране институције БиХ, да се ухвате у коштац са овим веома озбиљним проблемом - каже Љубинко Митровић, омбудсман за људска парава БиХ.

Већина посланика сагласна је да су институције БиХ потпуно заказале у овом случају, посебно Министарство безбједности, у чијој надлежности је заштита бх. граница, али и Центар за азил. Како раде, показује и податак да су на пословима регистрације тражилаца азила ангажована свега два службеника, па је од 2.800 миграната, који су исказали намјеру за тражење азила, регистрацији приступило тек око 400 њих.

- Не видим да се ради нешто озбиљно, осим што се они некако и региструју, али у суштини кад добију потврду да су изрекли намјеру да траже азил, они су добили дозволу за слободно кретање. То је нама потврда да ми више не можемо слободно да се крећемо. Ово је потврда, која је за нас забрињавајућа, јер се злоупотребљава - истакла је Соња Караџић Јовичевић, потпредсједница Народне скупштине Републике Српске.

Посљедица таквог рада, али и чињенице да се све више нерегистрованих миграната налази на територији Српске и БиХ, је све лошија безбједносна ситуација, посебно у пограничним општинама, упозорили су посланици.

- Како се повећава број миграната на подручју општине Градишка, тако и расте број кривичних дјела, односно примијећено је да су мигранти почели да раде и оно чега смо се ми највише бојали - каже Ранка Перић Ромић, посланик СНСД-а.

Већина посланика сагласна је да републичке инстиуције добро управљају мигрантском кризом у оквиру својих надлежности. Због често контрадикторних података и ставова, који стижу са нивоа БиХ, сматрају да би одговоре требало тражити на посебној сједници Парламента, посвећеној управо овој теми.

- Требало би одржати посебну сједницу, гдје би посланици у НСРС били детаљно информисани о томе шта се радило по овом питању у претходне четири године и шта можемо да очекујемо у периоду који је пред нама, те на који начин да и Република Српска и БиХ дају адекватан одговор на ово питање - каже Душица Шолаја, посланик СНСД-а.

Према подацима из Извјештаја, 98 одсто миграната у БиХ ушло је без одговарајућих докумената и на мјестима која нису предвиђена за то, а око 80 одсто њих су економски мигранти, који не долазе из ратом захваћених подручја. Предвиђања за ову годину још су алармантнија и ово је проблем којим ће се морати бавити сви нивои власти, поручено је из Парламента Српске.

Повезане вијести:

НСРС усвојила Програм рада за 2019. годину