latinica  ћирилица
14/03/2019 |  17:57 ⇒ 19:15 | Аутор: СРНА

Китаровић: Мектићеви наводи о селефијама неосновани

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић оцијенила је као политиканске и неосноване конструкције наводе министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића да је хрватска Сигурносно-обавјештајна агенција покушала ангажовати припаднике селефијског покрета за преношење оружја и експлозива у БиХ.
Колинда Грабар Китаровић - Фото: klix.ba
Колинда Грабар КитаровићФото: klix.ba

Из кабинета предсједнице Хрватске данас су поручили како "немају намјеру уопште коментарисати ове злонамјерне, потпуно неутемељене и политикантске конструкције", преноси Индекс.

Министарство спољних и европских послова Хрватске оцијенило је да су Мектићеве тврдње неосноване и крајње тендециозне, те да је очито да имају за циљ довести у питање успјешну сарадњу БиХ и Хрватске на подручју борбе против тероризма, те негативно утицати на даљи развој свеукупних односа двије пријатељске земље.

- Хрватска, као чланица УН, ЕУ, НАТО савеза и Савјета Европе остаје у потпуности опредијељена за сузбијање тероризма, у чему ће наставити сарађивати са сусједним земљама и међународним партнерима - истакли су из овог министарства.

Мектић је раније изјавио како су "хрватски обавјештајци" били укључени у тајну операцију чији је циљ био показати да у БиХ дјелују наоружане групе радикалних исламиста-селефија, односно како су оправдане раније изјаве Китаровићеве о хиљадама исламистичких екстремиста у БиХ који представљају пријетњу по безбједност цијелог региона.

Тужилаштво БиХ формирало је предмет како би хитно биле утврђене све околности и наводи изнесени у медијима, који се односе на наводно врбовање припадника селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ, а биће саслушан и Мектић.

У оквиру предмета који је дат у рад тужиоцу Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, биће испитана сва лица која су износила наводе и сазнања о тим активностима, а о којима тужилаштво није информисано нити су дешавања пријављена Тужилаштву БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.