latinica  ћирилица
14/03/2019 |  18:05 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

За подстицај запошљавања из буџета 16,5 милиона КМ

Република Српска ускоро би могла да стамбено збрине све породице погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије. Влада је усвојила Уредбу, па се ускоро очекује расписивање позива, након чега ће бити познат тачан број оних који имају потребу за збрињавањем. Република Српска добила је акциони план запошљавања за ову годину. Са око 17 милиона КМ Влада планира пронаћи радна мјеста за различите категорије становништва.

У седам тачака стао је Акциони план Владе Републике Српске за запошљавање у овој години, којим је предвиђена подршка проналаску радног мјеста за различите категорије. На првом мјесту, су дјеца погинулих бораца, ратних војних инвалида и бораца Војске Републике Српске, на другом млади са високом стучном спремом, будући предузетници, али и старији од 40 година, жене жртве насиља, штићеници домова и Роми.

- Ова средства постоје и њихов укупан износ је 16.526,710 КМ. Настојаћемо, с обзиром на то да је Акциони план данас усвојен, да се у што краћем року по овим пројектима распише јавни позив како би ова средства што прије била оперативна - рекао је Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Велика су то финансијска средства за неоперативан план, став је синдиката и послодаваца. На сједницама Економско-социјалног савјета у нацрту је одбачен. Према њиховим ријечима, мање од трећине укупних средстава усмјерено је у праве сврхе.

- Ми јесмо за подршку реалном сектору, врло транспарентну, и корисну. Мислимо да овај акциони план баш не одражава такво стање. Мислимо да је он и у ранијем периоду био сличан и да није дао жељене резултате и да просто морамо изабрати модел који је бољи - напомиње Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Саша Тривић, из Уније удружења послодаваца Републике Српске има замјерку на конкурсна правила.

- Конкурсна правила су таква да ви немате никад потврду да ли је лице стварно дугорочно запослено или је било ту само док је трајао конкурс. Фактички, дали сте подстицај да неко буде запослен, а нисте га задржали - наводи Тривић.

Са Владом би зато још једном могли за преговарачки сто. Иако министар расписивање јавног позива најављује ускоро, послодавци сматрају да простора за измјене има, док год позив не буде расписан. За економисте је сасвим природно да Влада средства усмјерава ка запошљавању социјалних категорија, а питање контроле је нешто на чему сви партнери трба да раде.

- То је нешто што би ми могли назвати морални хазардом, а заправо се односи на послодавце. Они не могу очекивати да Влада између њих арбитрира. Влада, односно јавна управа, након што одобри средства, може извршити контролу јавног утрошка - каже Горан Радивојац, професор на Економском факултету Универзитета у Бањалуци.

На евиденцијама, на посао чека готово 96.000 незапослених. Од тог броја највише је неквалификованих, а од оних са високом стручном спремом, највише незапослених су економисти, правници, професори разредне наставе, енглеског језика и психолози.