latinica  ћирилица
14/03/2019 |  18:34 ⇒ 21:57 | Аутор: РТРС

Изгорјела школа у Љубињу; Пожар изазвали мигранти?

У Влаховићима код Љубиња, изгорјела је зграда старе сеоске школе. Претпоставља се да су пожар изазвали мигранти који у посљедње вријеме често пролазе тим попдручјем. Посљедњи инцидент додатно је узнемирио мјештане ове области која се налази на граници општина Љубиње, Берковићи и Столац.

Стара школска зграда потпуно је изгорјела, а са згаришта још се диже дим. Ватрогасци су о пожару обавијештени око шест часова ујутро.

- Дошли смо одмах, међутим мало се шта могло урадити, већ се све срушило, само смо заштитили да се ватра не шири на околно подручје - истакао је ватрогасац Срђан Ликић.

Ово није први овакав инцидент на овом подручју. Прије петнестак дана ватрогасци су гасили пожар на сусједном сеоском дому, али је тада спријечена већа штета. Ватру је јуче ујутро примијетио Војо Кнежевић, који живи у близини, и одмах обавијестио надлежне. Каже, мигрантске групе постале су свакодневица на овом ријетко настањеном подручју.

- Свако вече пролазе, кад иду по ноћи није свеједно никоме - каже Кнежевић.

Војо, и старица Милена Крунић, једини су стални мјешатни села. Ноћне посјете незваних гостију нису им пријатне.

- Није пријатно, увече кад чујем да пси лају одмах гасим свјетло - напомиње Крунићева.

Претпоставља се да се мигранти након пјешачења склањају у овакве напуштене објекте. Било је и случајева да су улазили у куће на овом подручју.

- Помало је и становништво забринуто, стално их виђамо, ови им је траса за даље - истиче Дарко Крунић, начелник општине Љубиње.

Из полиције најављују јаче контроле на подручјима које мигранти користе за пролазак, јер се очекује да ће их са топлијим данима бити још више. Становништву савјетују да закључавају куће и возила и уколико примијете нешто сумњиво да обавијесте полицију.

Да ли је пожар на сеоској школи изазван намјерно,или се ватра којом су се пролазници гријали, једноставно отела контроли, није познато. У сваком случају и овај примјер показује да је неопходан додатни опрез на подручјима најчешћих мигрантских рута.