latinica  ћирилица
14/03/2019 |  18:46 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Хрватска да одустане од одлагања радиоактивног отпада или слиједе протести

Форум за безбједност општине Нови Град од бх. институција захтијева хитно предузимање активности на заштити грађана у сливу ријеке Уне, од планова Хрватске да одлаже радиоактивни отпад на Трговској Гори у општини Двор. Док локалне власти планирају борбу против одлагалишта отпада, из невладиног сектора најављују протесте.

Хитно именовање нове радне групе, убрзавање процедуре за проглашење Парка природе Уна и формирање правног тима стручњака који би припремили елементе за евентуалну арбитражу или судски спор против Хрватске, закључци су новоградског Форума за безбједност.

- Захтијевамо од бх. институција да хитно предузму активности на заштити својих грађана у општинама које се налазе у сливу ријеке Уне, од планова Републике Хрватске да одлаже радиоактивни отпад на локацији касарне Черкезовац, Трговска Гора, општина Двор на Уни - каже Мирко Лукић, предсједник Форума за безбједност општине Нови Град.

Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град, очекује помоћ у ријешавању спора и од републичких и заједничких институција.

- Очекујемо, прије свега, да се активније у овај процес укључи и Влада Републике Српске с надлежним министартсвом и ниво БиХ, односно Предсједништво и Савјет министара - каже Дрљача.

Од спречавања изградње одлагалишта радиоактивног отпада неће одустати, поручују из Новог Града, истичући да је дипломатски притисак на Републику Хрватску - неопходан. О овом питању код хрватских власти, до сада су наишли само на игнорисање, док рјешење проблема није ни на помолу.

- Очекујемо да ће доћи или до арбитраже или до рјешавања овог питања путем судских институција. Мислим да је то чак реалније питање, с обзиром на све ово што се дешавало у претходном периоду и с обзиром на игнорисање од стране институција Републике Хрватске - додао је Дрљача.

Док власти планирају борбу против одлагалишта радиоактивног отпада у оквиру својих надлежности, из невладиног сектора најављују ванинституционални начин борбе и то већ 29. марта.

- Идемо у мирне грађанске протесте јер очигледно лијепа ријеч грађана није довољна - јасан је Марио Црнковић, предсједник невладине организације Грин тим Нови Град.

Подсјећамо да би према оцјени стручњака, изградњом одлагалишта радиоактивног отпада у Трговској Гори, локацији која се налази на само 800 метара од ријеке Уне а 1.000 метара од водозахвата за Нови Град, било угрожено око 230.000 становника.