latinica  ћирилица
14/03/2019 |  19:30 ⇒ 15/03/2019 | 12:13 | Аутор: РТРС

Тужилаштво формирало предмет о наводном врбовање селефија за кријумчарење оружја

Тужилаштво БиХ формирало је предмет како би хитно биле утврђене све околности и наводи министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића и новинара Авде Авдића на порталу Журнал, који се односе на наводно врбовање припадника селефијског покрета за кријумчарење наоружања у БиХ.

У оквиру истраге биће испитана сва лица која су наводе износила, а о којима Тужилаштву није поднесена никаква пријава нити извјештај надлежних институција, саопштено је из те правосудне институције. Истовремено, стижу најоштрије осуде из Хрватске због тврдњи да су у тој, наводној "тајној операцији", учествовали хрватски обавјештајци и поједине дипломате у БиХ, те новинар РТРС-а Мато Ђаковић и Мектићев замјеник Мијо Крешић. Прозвани за, како кажу, гнусне лажи, најављују и тужбе.

Умјесто да, како једном министру безбједности доликује а и закон налаже, информације којима, ни мање ни више већ дуге двије године "располаже", Драган Мектић достави Тужилаштву, по већ уходаном шаблону "осванули" су у медијима. Новинар Авдо Авдић пише, а Мектић "потврђује" како су хрватски обавјештајци и дипломате - именујући конзула у Тузли Ивана Бандића, покушали два пута да врбују бх. селефије за преношење оружја и експлозива у месџиде на подручју Зеничко-добојског кантона, прије свих у Дубницу.

Активности су, према истим "ауторима", провођене уз помоћ замјеника министра безбједности Мије Крешића и новинара РТРС-а Мате Ђаковића, као наводног координатора са МУП-ом Српске, који је опет требало да буде сарадник ове наводне "тајне операције".

- Ми већ годину, двије дана располажемо одређеним обавјештајним информацијама да је хрватска служба покушала врбовати неке наше људе, бх. држављане, који имају везе са селефијским покретом, да то оружје купе и да транспортују у меџлис код Добоја. Ја то повезујем са оном полемиком коју сам ја некад имао са предсједницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, када је говорила о 10.000 терориста и да је БиХ проблем, те да угрожава стабилност региона - рекао је Мектић.

Истим стилом "повезује" и Мектићево мишљење пресликава, у свом "ексклузивитету" и аутор спорног текста, Авдо Авдић. Уз властите "опсервације", као једини наводни доказ, међутим, "конструктори" нуде тек фотографију новинара РТРС-а у приватном аутомобилу хрватског дипломате Бандића. Истом, који је Ђаковић, за неупућене, од власника купио, а потом, за неупућене каже, платио и порез и царину, данима прије публиковане сарајевске "конструкције"!

Но, оштро су реаговали хрватски званичници од агенције СОА до предсједнице републике. "Неистините и злонамјерне" наводе одбацили. Ништа умјеренији није ни хрватски премијер Андреј Пленковић.

- Морам рећи да је ријеч о једној врло креативној манипулацији, СОА је већ дала саопштење и у цијелости одбацила такве инсинуације. А што се тиче инволвирања хрватских дипломатских представника, то је још већи нонсес. Дакле, они су ту да у складу са Бечком конвенцијом, раде свој посао, а нису ту да се било чиме другим баве, нити се баве - каже Пленковић.

Прозвани Мектићев, само по функцији, замјеник Мијо Крешић све назива гнусним лажима и констукцијама параобавјештајног подземља.

- Овако изречене лажне конструкције вјероватно су покушај скретања пажње са истинске борбе против насилног екстремизма, тероризма и свих појавних облика криминала, што гласно заговарам - наводи у саопштењу Крешић.

Најављује Крешић и како ће затражити процесуирање оних који су исконструисали овакве гнусне лажи и у јавност их пласирали.

Тужбу против Мектића, Авдића и портала Журнал најављује и Ђаковић.

- Болестан ум само може направити овакву конструкцију да данас, када се сви боре против тероризма, неко мене ставља у контекст да наоружавам терористе. Моји проблеми са Обавјештајном службом су почели када сам прешао да радим у Бањалуку, а за разлику од њих ја сматрам да је и Бањалука моја држава - поручује Ђаковић.

Наводи Ђаковић и да "мета на његову главу" истовремено значи и напад на главну тужитељку Гордану Тадић с којом је у родбинским везама, баш као и Крешић.

Крешићев страначки колега Драган Човић каже да је ова манипулација превазишла чак и до сада виђене естрадне иступе актера, у задњих неколико година.

- Морамо бити забринути због постојања таквих група у БиХ и оних вишеградских и сваких других, још више због оних група које су данас инфилтриране кроз полицијски, обавјештајни и безбједносни сектор у БиХ који могу омогућити овакве дезинформације - јасан је Драган Човић.

Да ли су "информације" или дезинформације настајале у тренутку настанка и фотографије на којој су аутор текста Авдић, "конструктор" мотива за наводу тајну акцију Мектић и директор Обавјештајне агенције БиХ Осман Мехмедагић Осмица!?

Или у неком другом нефотографисаном испијању заједничке кафе, тек "обавијештени" Авдић, умјесто да као новинар буде задовољан што је његово "ремек -дјело" иницирало истражне радње, сада нуди другачију "конструкцију".

- Тужилаштво је формирало предмет из само једног разлога - да заташка све ово - тврди Авдић.

"Оправдање" су му наравно родбинске везе! Но, слично "неповјерење" према васколиком правосуђу у БиХ имао је дуже од четири године и Мектић када је памфлетима и без иједног доказа износио тврдње о, примјера ради, умијешаности МУП-а Српске у "дилање" дроге. Или бројне друге! И због тога је зарадио десетине тужби! И Све до сада пред различитим инстанцама, изгубио! И Авдић је био чест гост пред судовима. И власник неколицине отказа с посла! И чиме год да најављене тужбе прозваних у наводној тајној операцији резултирају, стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић упозорава:

- Ово је озбиљна дестабилизација земље, ово је озбиљно застрашивање грађана, ова лаж има озбиљну политичку позадину и зато треба бити опрезан са овим. Дакле, иза овога стоје поражене снаге АИД-а у ОБА, један параобавјештајни дио у Агенцији који храни портале попут Журнала, Фактора и тд. И који у ствари ради за нама прилично непријатељске службе - наводи Галијашевић.

Истих оних, упозорава, којима желе да грађанима одвуку пажњу од небројених и неконтролисаних вехабијских заједница у БиХ, параџемата, повратка Џихадиста са сирисјког ратишта, миграната који БиХ крстаре... И наравно оних који би, усљед још једне импровизоване кризне ситуације, још мало да сједе у министарским фотељама. Јер, каже Галијашевић, Хрватска као чланица ЕУ и НАТО алијансе не може и не смије себи дозволити да се поиграва са наводним наоружањем вехабија и селефија.