latinica  ћирилица
14/03/2019 |  21:17 ⇒ 15/03/2019 | 09:15 | Аутор: РТРС

Погледајте како је опремљена болница Србија у Источном Сарајеву (ФОТО)

Болница Србија у Источном Сарајеву у понедјељак 18. марта примиће прве пацијенте. Само за Печат то је потврдио директор те здравствене установе Небојша Шешлија.

Огрнута у потуно ново рухо почетком наредне седмице почиње да исписује нову страницу у скоро 100 година дугој историји пружања здравствених услуга у Касиндолу. Прије првих пацијената, екипа РТРС-а "завирила" је у здање које својом унутрашњости и медицинском опремом за 21. вијек, улива наду да грађани сарајевско-романијске и горњодринске регије неће морати да потежу до Бањалуке, Београда и других здравствених центара да себи траже лијек.

- Ексклузивно за емисију Печат изјављујем да ће први пацијенти у болници Србија бити од понедјељка 18. марта у стационару у собама, у новом објекту - изјавио је Шешлија.

Дакле, од понедјељка болница почиње нови живот, са пацијентима. А сваки нови живот почиње у породилишту, праћен дјечијим плачем. Зато је природно да обилазак објекта, који не без разлога, многи истичу као понос здравственог система Републике Српске почнемо у рађаоници.

Фото: РТРС

- У рађаони почиње нови живот, нови свијет и то је почетак једне нове странице историје болнице у Источном Сарајеву. Мислим да ће бити на завидном нивоу - истакао је Синиша Зубић, начелник Гинеколошко-акушерског одјељења болнице Србија Источно Сарајево.

Ово одјељење, као и остала красе најсавременији услови и медицински апарати који су посљедња ријеч технике. Антистатик подови, стропна инфраструктура, футуристичка операциона сала, све према медицинским стандардима 21. вијека. Особље је оспособљено, будуће мајке могу бити безбрижне - увјерава Зубић.

- Засигурно је да ће све наше пацијентице бити адекватно збринуте, да ће боравити у адакватним просторима. Имамо једнокреветне собе, апартмане, свака има мокри чвор, туш кабине и пратећу опрему - додао је Зубић.

Одјељење педијатрије међу првима се пресељева у нову болницу. За болесну дјецу, новорођенчад и њихове мајке на располагању је шест двокреветних соба и једнокреветни апартман, на неонатологији четири инкубатора и пет креветића.

Фото: РТРС

- На одјељењу неонатологије збрињавају се болесне бебе од првог сата рођење и пријевремено рођене бебе. Ово одјељење пружа далеко већи комфор и ово је у односу на простор из којег се пресељевамао далеко боље. Трудимо се и трудићемо се да поготово у оваквим условима дамо све од себе и да ово стварно функционише онако како заслужује и ова установа и наши пацијенте - рекла је
Тамара Ивановић, начелница Одјељења педијатрије.

Јединица интензивног лијечења најсавременије је опремљено одјељење такве врсте у Републици Српској. Засебних осам боксова намијењено је најтежим пацијентима због изолације и четири одвојена кревета за лакше пацијенте. У потпуности је спремна да прими прве пацијенте, ипак краће вријеме задржаће се дежурства љекара и у старој болници.

Фото: РТРС

- Овдје је све ново и нећемо ништа пренијети. Сва опрема која је неопходна за функционисање се налази овдје, а што се тиче самог преласка, пошто је интезивна њега једно од најсложенијих одјељења односно одјељења гдје се налазе најтежих пацијенти сам тај процес преласка пацијената односно преласка и рада биће тежак. То ћемо ријешити тако што ћемо имати дежурне анестезиологе у старој и новој болници и ријешити све проблеме у том прелазном периоду - сматра Далибор Бошковић, начелник Одјељења интезивне његе.

Три савремено и у потпуности опремљене операционе сале могле би постати заштитни знак болнице Србија. У салама су и монитори преко којих се операције могу директно пратити и у другим клиничким центрима. Медицинске сестре интензивно се обучавају, с обзиром да су већ радиле на сличним апаратима за анестезију неће бити проблема да овладају и новом технологијом.

- Потпуно нова опрема почев од лапароскопског стуба, монитора, столова, лампи, електрокаутера. Што се тиче нас испуњени су сви услови да се овдје раде сложене операције које до сада нисмо могли да радимо. Што се тиче спремности ове сале и нас , ми смо спремни колико сутра да овдје радимо оперативне захвате - нагласио је Милорад Шупић, начелник Хиругије.

Фото: РТРС

Комплетан систем здравствене услуге у болници осмишљен је тако да нема празног хода. Пацијент који треба да се оперише прво се шаље у Одјељење за преоперативну припрему, послије оперативног захвата пребацује се у тзв. собу за буђење гдје је под надзором анестизиолога. Тек тада се пребацује на одјељење.

- На Одјељењу ће имати такав комфор да су смјештени у апартмане, двокреветне и трокреветне собе са потпуно новим намјештајем и креветима. Имаће потпуни комфор са купатилима за сваку собу - додао је Шупић.

Надања и вишедеценијска потреба становника сарајевско-романијске регије коначно су остварене. Нова болница је изграђена, у потпуности опремљена и спремна за пријем првих пацијената од наредног понедјељка. Новом објекту радује се свих 376 запослених у ЈЗУ Болница Србија, од којих је 100 немедицинске струке.

- Услови у које улазимо тешко да се могу описати док то неко не види. Имамо 185 медицинских сестара. Прелазак у нови објекат значи много. Ово је историјски моменат. Добијамо услове најмодерније у региону гдје ће пацијенти сигурно бити задовољни - нагласила је Борјана Петровић, главна медицинска сестра.

Фото: РТРС

Мајстори су завршили посао, медицинска и немедицинкска опрема је инсталирана и стављена у функцију. Ходнике су већ преплавиле бијеле и зелене униформе доктора и медицинских сестара. С видљивим нестрпљењем и благом бојазношћу ишчекују пресељења, ипак, свјесни су да је то сложен и нимало једноставан процес.

- У првим данима прелазе нехирушке гране. Интерно, педијатрија, неурологија и пулмологија ће прећи од понедјељка, а што се хирургије тиче- пратићемо процес, што значи да ћемо имати дежуре у старом и новом објекту и када се стекну услови и они ће прећи. Незахвално је говорити о комплетном преласку, али очекујемо до краја мјесеца да ће све бити у новом објекту - сматра Шешлија.

Болница Србија повезана је са претходно изграђеном поликлиником и сада чини модеран и функционалан систем од 15.000 квадрата, са 210 болесничких кревета. Осим поменутих располаже и одјељењем урологије, онкологије, офталмологије, одјељењем за болести уха, грла и носа. Ријеч је о комплексном објекту са сијасет електроинсталација, ТВ и видео техником, водо и системима противпожарне заштите, гријања, расхлађивања.

- У првој години имаћемо подршку фирми које су изводиле радове и биће нам неопходна њихова помоћ у самом преузимању и управљању опремом, а у том периоду ћемо обучити наше кадрове да би ми сами могли вршити услуге у објекту - нагласио је Шешлија.

Фото: РТРС

Болница Србија отворена је у октобру прошле године, први пацијенти биће примљени средином марта. Управо та временска разлика многима је послужила да омаловажи цијели пројекат. Немају стрпљења, а двије и по деценије се чекало на нову болница коју заслужују грађани Источног Сарајева.

- Увијек када се пише историја, она је праћена негативним и позитивним коментарима. Ми ћемо оправдати сва очекивања. Захваљујући Влади Републике Српске грађани су добили услугу и услове за пружање медицинских услуга какву нису могли очекивати. Ради се о најсавременијем објекту - закључио је директор ЈЗУ Болница Србија.