latinica  ћирилица
14/03/2019 |  22:43 | Аутор: СРНА

Представљено пет књига едиције "Српска књижевност у БиХ"

На Филозофском факултету на Палама вечерас је одржана промоција првих пет књига едиције "Српска књижевност у БиХ" у издању Друштва чланова Матице српске у Републици Српској.
И.Сарајево: Представљена едиције "Српска књижевност у БиХ" - Фото: СРНА
И.Сарајево: Представљена едиције "Српска књижевност у БиХ"Фото: СРНА

Књиге обухватају теме "Стара српска писменост у БиХ: средњи вијек и период османске власти", "Епске народне пјесме", "Епско-лирске народне пјесме", "Лирске народне пјесме" и "Народне приповијетке и предања".

Професор Бранко Летић и члан редакцијског одбора едиције "Српска књижевност у БиХ" каже да је учествовао од прве идеје до остварења, те да су хтјели показати да Срби имају књижевну баштину у БиХ.

- Када смо покретали ову едицију имали смо у виду да већ постоје двије библиотеке или едиције - бошњачка књижевност у 100 књига и књижевност Хрвата из БиХ у 100 књига. Требало је на неки начин показати да и ми имамо своју баштину, да је она дуга и својеврсна потврда наше аутохтоности, присуства на терену БиХ, што је било оспоравано без аргумената - рекао је Летић.

Он је додао да ових пет првих књига треба да покажу природу српске књижевне баштине, њене коријене, облике, посебно када је ријеч о њеним главним атрибутима, а то су српски језик и ћирилично писмо.

Један од аутора књиге Саша Кнежевић рекао је новинарима да је едиција давно требала бити завршена, као што су радила друга два конститутивна народа у БиХ.

- Ми смо мало закаснили. Требала се појавити једна генерација професора који су схватили значај и неопходност оваквог посла. Прву књигу је урадио асистент из Бањалуке Данијел Дојчиновић, а остале из народне књижевности радили смо Јеленка Пандуревић и ја. Те књиге показују колики је значај и удио у народној књижевности српског народа у БиХ, односно колико је тог блага које се не налази у стандардним антологијама - рекао је Кнежевић.

Он је додао да сврха књига јесте да буду оне оно што су некада биле у 19. вијеку до Другог свјетског рата, пјесмарице које су људи и свака српска кућа имале, дио опште културе и у функцији чувања српске баштине са ових простора.

- Надам се да ће оне да оживе у народу и буду дио кућних библиотека, што је основни циљ - нагласио је Кнежевић и додао да је ово прво коло од пет књига и да је у плану друго коло које ће покрити писану књижевност 19. вијека.

Један од аутора Јеленка Пандуревић истиче да прво коло антологијске едиције чине књиге које су обухватиле старију књижевност средњег вијека и народну књижевност, додавши да је радила на књигама које су обухватиле народну књижевност Срба у БиХ.

- Књиге су урађене према стандардима које су предвиђене за ову едицију, да буду доступне и корисне научној јавности, али и заинтересованим читаоцима који немају нужно књижевно образовање него један респект према народној усменој традицији и према националној књижевности у БиХ - рекла је Пандуревићева.