latinica  ћирилица
15/03/2019 |  07:48 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

У најсмртоноснијем нападу у историји Новог Зеланда 49 мртвих (ФОТО/ВИДЕО)

Најмање 49 особа је убијено, а десетине рањено у пуцњавама у двије џамије у граду Крајстчерчу на Новом Зеланду. Ухапшен је нападач, идентификован као Аустралијанац Брентон Тарант, а приведена су још двојица мушкараца и једна жена. Ово је најсмртоноснији напад у историји Новог Зеланда.

Тарант, који је преузео одговорност за нападе, позвао је у свом манифесту на убиство политичара који су "непријатељи" европских земаља.

Он је на врху листе ставио њемачку канцеларку Ангелу Меркел, као и турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана и градоначелника Лондона Садика Кана.

Нови Зеланд-напад (Фото: AP/Mark Baker)

Свјетски медији су пренијели да је Тарант у свом антимигрантском манифесту, као једно од главних оправдања за напад, навео освету за убиство 11-годишње Ебе Акерлунд у терористичком нападу на Стокхолм 2017.

Подсјећамо да су ухапшена укупно четири нападача, међу њима и једна жена.

Наведено је да је у једној џамији убијена 41 особа, у другој седам, те да је још једна особа подлегла повредама у болници.

Званичници су рекли да се ради о добро припремљеном и планираном нападу.

Масакр на Новом Зеланду (Фото: Танјуг/АП/Mark Baker)

Напад је почео у вријеме молитве око два сата по локалном времену. Пуцњава је почела у џамији Ел Нур, у центру Крајстчерча.

Нападач је прво запуцао на дио џамије у којем су били мушкарци, а затим је крвави пир наставио у просторији гдје су биле жене. Међу настрадалима има и дјеце.

Нови Зеланд-полиција (Фото: AP/Mark Baker)

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн потврдила је да су четири особе ухапшене, да имају екстремистичка гледишта и да нису били под посебном надзором полиције.

Она је рекла да је на територији цијеле земље безбједност подигнута на највиши ниво.

Почасни конзул Србије на Новом Зеланду Стеван Бербер изјавио је да у масакру нема држављана Србије.

Тарант је уживо преносио преко интернета масовну пуцњаву унутар џамије Ал Нур.

У аутомобилима нападача пронађена је велика количина експлозива.

Нови Зеланад, напад (Фото: Спутњик)

На Тарантовом оружју налази се и амблем злогласне СС дивизије "Принц Еуген", чији су припадници вршили злочине у Србији и БиХ током Другог свјетског рата.

Тарант је на свом оружју, између осталог, писао и ћирилицом и то имена - црногорског војводе Марка Миљанова Поповића, српског кнеза Стефана Лазара, Милоша Обилића и Баје Пивљанина. На оружју су исписана и имена - Дмитри Сењавин, адмирал Едвард Кодрингтон, војсковођа Марко Антонио Брагадин и генерал Ернест Ридгер фон Штархемберг.

Све ове историјске личности спаја једно, због чега им је нападач из Крајстчерча вјероватно и злоупотријебио имена - у неком периоду борили су се против турске отоманске војске.

Новозеландски и аустралијски медији, такође, наводе да је нападач у аутомобилу прије напада слушао и неке националистичке пјесме, међу којима се разазнају и оне на српском језику.

Пуцњава у џамији на Новом Зеланду (Фото: Mark Baker/AP)

АП преноси да је Тарант преузео одговорност у објављеном манифесту који је на Нови Зеланд дошао с јединим циљем да испланира и обучи се за напад.

Аустралијски премијер Скот Морисон описао је нападача као "припадника деснице" и "насилног терористу".

Становницима највећег града на Јужном острву савјетовано је да не излазе из домова након напада. Дјеца су била закључана у школама.

Из свијета стижу бројне осуде застрашујућег напада.

И званичници Републике Српске осудили су овај напад и упутили изразе најдубљег саучешћа.