latinica  ћирилица
15/03/2019 |  11:24 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Бањалука: 20. марта "Форум о ћирилици"

У Бањалуци ће 20. марта бити одржан "Форум о ћирилици", што је први корак у реализацији Повеље о српском културном простору, која дефинише заједничку политику дјеловања у области културе Републике Српске и Србије.

"Форум о ћирилици" организује Министарство просвјете и културе у сарадњи са Друштвом чланова Матице српске у Републици Српској, с циљем промоције и афирмације овог писма првенствено кроз подршку домаћим издавачима да објављују књиге писане на ћирилици, ијекавицом.

- Питање је колико је ћирилица присутна у јавној употреби у информатичком друштву, јер је данас вид комуницирања превазишао класичне, традиционалне методе комуникације и прерастао у шире информатичко друштво, односно интернет, гдје грађани све информације добијају са портала - рекла је Наталија Тривић, ресорна министарка, новинарима у Бањалуци најављујући одржавање овог форума.

Предсједник Друштва чланова Матице српске у Републици Српској Драго Бранковић навео је да недавно потписана Повеља о српском културном простору представља саставни дио Споразума о специјалним паралелним везама Српске и Србије, оцјењујући да је општа констатација да су српски језик и ћирилица озбиљно угрожени.