latinica  ћирилица
15/03/2019 |  11:47 ⇒ 13:43 | Аутор: РТРС

Конкурс за субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске расписало је конкурс за субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове, који ће бити отворен 30 дана.

Министарство ће субвенционисати један проценат каматне стопе на стамбене кредите које пласирају комерцијалне банке у Републици Српској, а по кредитним линијама Инвестиционо - развојне банке Српске.

На конференцији за новинаре у Бањалуци, Соња Давидовић, ресорна министарка, рекла да је за ове намјене у току године планирано издвајање од 1,7 милиона КМ из буџета Српске, те да ће Министарство покушати да распише још један овакав конкурс у другој половини године.

- Потрудићемо се да то урадимо како бисмо свим младима који обезбјеђују прву стамбену јединицу омогућили да конкуришу за субвенције - поручила је Давидовићева.

Давидовићева је подсјетила да су породице са дјецом уврштене у бенефициране групе код добијања стамбених кредита, додајући да је ИРБ лани смањила каматне стопе свим корисницима и вратила кредитну линију за самце.

- Такође, максимални износ кредита је повећан, па је могуће подићи до 150.000 КМ на период отплате од 25 година - додла је министарка.