latinica  ћирилица
15/03/2019 |  14:30 | Аутор: СРНА

Веритас: За злочине у "Олуји" осуђен Србин

Жупанијски суд у Ријеци осудио је Србина Рајка Кричковића, припадника 118. Домобранске пуковније Хрватске војске, на 10 година затвора за злочин над српским цивилима након хрватске акције "Олуја" у августу 1995. године, саопштио је Информативно-документациони центар "Веритас" из Београда.
Веритас (фото: veritas.org.rs) -
Веритас (фото: veritas.org.rs)

Према оптужници из новембра 2014. године, Кричковић је убио троје цивила у селу Кијани крај Грачаца.

Кричковић је био оптужен да је брата и сестру, Радомира /43/ и Миру Совиљ /45/, усмртио хицима из аутоматске пушке, док је њихову мајку Мару Совиљ /72/, запалио заједно са кућом и стоком, закључану у приземном дијелу куће.

Оптужени се бранио са слободе, а, према подацима "Веритаса", до рата 90-тих, често је долазио у Кијане, гдје му је рођен отац и добро је познавао породицу Совиљ.

Прије подизања оптужнице, Кричковић је често боравио на подручју Новог Сада и на згражавање избјеглих Личана, слободно се шетао по граду, због чега су га пријављивали српској полицији и тужилаштву, истиче "Веритас".

Припадници Хрватске војске су послије акције "Олуја" у селу Кијани убили укупно 14 цивила просјечне старости 66,5 година, који су остали у том селу, а село је порушено и попаљено до темеља.

Осим Радомира, Мире и Маре Совиљ, у Кијанима су убијени и Сава Блануша /75/, Дане Болта /95/ и Милица /72/, Смиљана /80/, Бранко /66/ и Марија Јелача.

Убијени су и Душан Кесић /56/, Милева Колунџија /70/, Владе /64/ и Даница /63/ Совиљ, као и Ана Сурла /50/.

До сада је идентификовано девет жртава, међу којима и породица Совиљ, за чије убиство је неправоснажно осуђен Рајко Кричковић.

Из "Веритаса" истичу да је за злочине почињене у "Олуји" и "постолуји" до сада хрватско правосуђе донијело само једну правоснажну, осуђујућу пресуду и то против Боже Бачелића, припадника 113. бригаде Хрватске војске.

Он је за троструко убиство осуђен на седам година затвора, колико је Врховни суд Хрватске процијенио да је довољно да одробија за стравичну смрт Николе Дамјанића /76/ и његове супруге Милице /76/ из села Прокљан у залеђу Шибеника, као и за убиство заробљеног српског војника Вука Мандића /42/ из Ђеврсака код Книна, наводи "Веритас".

Према сазнањима "Веритаса", осуђени Бачелић је етнички Албанац, који је живио у Шибенику и који је, када су почели сукоби деведесетих, узео хрватско име.

То значи да до сада ниједан Хрват није осуђен за злочине у акцији "Олуја" у којој су страдале 1.863 особе, међу којима 1.213 цивила, а од којих 549 жена, наводи "Веритас"