latinica  ћирилица
15/03/2019 |  15:25 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Ревитализација комплекса Тишина

У Шамцу почиње реализација пројекта ревитализације ливада и пашњака на подручју мочварно-барског комплекса Тишина. На том подручју биће експериментално гајена аутохтона говеда и овце традиционалном испашом.

Мочварно-барски комплекс Тишина уз привредно- туристички и спортско- рекреативни ускоро ће добити и нови садржај- еколошко сточарство.

На овом подручју ће, већ сљедеће године, бити ливаде и пашњаци за аутохтона говеда и овце. Славко Блажановић признаје да нема искуства у узгоју стоке на тај начин, али настојаће да испоштује савјете стручњака.

- Помоћи ће ми и стручно, едукативно. Свакако сам заинтересован. Значајно је, то је више еко -производња, ту нема концентрата то је систем пашњака - рекао је Блажановић.

Инжењер пољопривреде Драшко Адамовић нагласио је да имају јединке које живе на отвореном, и с те стране промовишу добијање једног еколошког, органског производа.

- А то истовремено не утиче на проблем загађивања, зарастања одређених травњака и пашњака што повољно утиче на биодиверзитет који ми представљамо - додао је Адамовић.

Природни резерват птица- мочварица и мрестилиште риба из ријеке Саве, бара Тишина је у приобалном појасу годинама стварала плодно тло за разноврсне биљке и траву. Узгој стоке одржавао би травњаке, повећао атрактивност и вриједност цијелог подручја и био пионирски пројекат враћања изворних домаћих говеда.

- Све пројектне активности некако су организоване тако да помогну локалној заједници кроз донације и едукацију бављења традиционалним сточарством, донације у различитој логистичкој помоћи - од контактирања са узгајивачима традиционалних раса, помоћи код ограђивања терена, земњаних радова, нивелације и крчења и засијавање одређене травне смјеше - истакао је Јовица Сјеничић, Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета Бањалука.

Пројекат Друштва за истраживање и заштиту биодиверзитета из Бањалуке и удружења Наше птице из Сарајева са 24.000 евра финансира њемачка организација Еуронатур.