latinica  ћирилица
15/03/2019 |  15:37 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Зворник: Отворена изложба и приказан филм "Радо иде Србин у војнике" (ФОТО)

Поводом стогодишњице обиљежавања Првог свјетског рата и 50 година од смрти првог српског фото-репортера Ристе Марјановића, у зворничком Дому омладине приказан је документарни филм "Радо иде Србин у војнике", режисера Драгана Елчића, а у продукцији Војнофилмског центра Застава филм.

Документарац "Радо иде Србин у војнике" јединствена је филмска прича о Ристи Марјановићу, првом српском фото-репортеру , уреднику фотографије "Њујорк Хералда", који је фото апаратом забиљежио борбу за опстанак и херојство српских војника у Великом рату.

- Човјек који је својим фотографијама обиљежио један значајан период српске војничке историје, обиљежио Велики рат и да није било њега и његових фотографија, ми овде данас вероватно не би знали добар дио истине, шта се заправо дешавало - рекао је Горан Иконић, директор Војнофилмског центра "Застава филм".

Пројекцији филма присуствовала је и Марјановићева унука Зорана Војновић.

- И филмом и изложбом, Ристо Марјановић се враћа на једну позицију са које је давно склоњен и малтене заборављен - сматра Војновићева.

Славни фото-репортер дао је немјерљив допринос српској историји.

- Послије промоције филма и дан данас се питам да ли смо ми свјесни сви чији смо потомци, какве смо претке имали, кроз какву су голготу пролазили да сачувају ове просторе, да сачувају живот на овим просторима - нагласио је начелник Зворика Зоран Стевановић.

Фото: РТРС

У изложбеној сали Саборне цркве у Зворнику отворена је и изложба фотографија посвећена Ристи Марјановићу. Изложено је 170 фотографија које свједоче о једном времену, једном народу и његовој борби за слободу.