latinica  ћирилица
15/03/2019 |  15:39 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Дринић: Промоција књиге и документарног филма "Душу нису убили"

У Дринићу, у основној школи, одржана је промоција књиге и документарног филма "Душу нису убили" аутора Мире Лолић Мочевић.

Књига и филм дио су пројекта, који се састоји од истоименог документарног филма, насталог у продукцији Радио-телевизије Републике Српске и Удружења Српско- руски мост, као и историографске монографије "Затирање Срба у Босни и Херцеговини у 20. вијеку", аутора Драга Мастиловића.

Потресна свједочења очевидаца, страдалника и потомака о голготи, коју је српски народ проживљавао током 20. вијека у Босни и Херцеговини. За потребе пројекта снимљено је свједочење 59 породица.

Страдања у једној породици дешавала су се и 1914. и 1941. и 1992. године. Такву судбину имали су само Срби. Убијање свештеника, паљење цркава, присилно покатоличавање, само су неке од метода којима су и Аусто-угарска и Независна Држава Хрватска уништавале српски народ.

Овим пројектом настојали смо да приче о српском страдању, испричане из нашег угла, оду у свијет, али и да, код нашег народа, оживимо културу сјећања, рекла је ауторка Мира Лолић Мочевић и додала да је књига преведена на руски, њемачки и енглески језик.

Организатор промоције пројекта "Душу нису убили" у Дринићу, били су општина Дринић и Удружење Српско-руски мост.