latinica  ћирилица
15/03/2019 |  15:43 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Дачић: Нападач нема никакве везе са Србијом

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Србија најоштрије осуђује терористички напад на Новом Зеланду и истакао да нападач, без обзира на разне извјештаје, нема никакве везе са Србијом.
Ивица Дачић (Фото: Курир) -
Ивица Дачић (Фото: Курир)

- Осуђујемо ту врсту злоупотребе. То наноси штету српским интересима и ухапсићемо сваког за кога сумњамо да има ту врсту интересовања - рекао је Дачић на конференцији за новинаре након састанка са министром иностраних послова Гренаде Питером Чарлсом Дејвидом.

Он је изразио саучешће породицама жртава и истако да је ријеч о глобалном злу против кога се може борити само заједно и неселективним приступом.

- Многе земље су толерисале терористичке покрете, називајући их ослободилачким, помагале њихов развој и у борбу против њих кренуле су тек када су почеле акције широм свијета - напоменуо је Дачић.

Он је подсјетио да, "када су муџахедини у БиХ котрљали српске главе, није било забринутих на Западу, нити је било говора о исламском фундаментализму и хришћанским вриједностима".

Коментаришући реаговање Приштине на овај догађај, Дачић је указао да терористи не могу да подржавају борбу против тероризма. 

- Како терористичка ОВК може да подржава борбу против тероризма - упитао је Дачић.

Он је рекао да нема информација да је иједан држављанин Србије настрадао у нападу на Новом Зеланду у којем је у двије џамије убијено 49 људи, а нападач је на оружју имао натписе на неколико језика, међу којима и на српском језику. 

- Човјек нема везе са Србијом, не знам ко може да му буде инспирација, видио сам и друга имена на списку, па запитајте и друге земље какве везе имају са њим - рекао је Дачић.