latinica  ћирилица
15/03/2019 |  15:53 ⇒ 16/03/2019 | 08:00 | Аутор: РТРС

Егзодус сарајевских Срба један од најпотреснијих догађаја у историји Српске

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је с градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем о обиљежавању 23 године од егзодуса Срба из Сарајева.

Додик је разговарао и с начелником општине Соколац Милованом Бјелицом. Ова општина добиће сву подршку за организовање Међуопштинских омладинских спортских игара у јулу.

Фото: РТРС

Додик и Вуковић оцијенили су да је егзодус сарајевских Срба један од најпотреснијих догађаја у историји Републике Српске, јер су Срби из Сарајева били принуђени да напусте вјековна огњишта, не желећи да наставе живот са онима који их нису прихватали онда као што их не прихватају ни данас.

- Морамо поштовати страдалнички народ који се борио четири године да очува своје домове, али када је пријетило да изгубе слободу након Дејтона, онда су све напустили. За Републику Српску многи су прошли голготу, а данас је она сигурно уточиште за све људе тог времена - рекао је Додик.

Централно обиљежавање 23 године егзодуса сарајевских Срба биће организовано сутра у Сокоцу и Палама.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да егзодус сарајевских Срба представља највеће етничко чишћење послије "Олује" и Другог свјетског рата.