latinica  ћирилица
15/03/2019 |  17:18 ⇒ 18:00 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Пашалић најодговорнији за стање на Универзитету

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић истакао је да је разочаран стањем академске свијести и радом менаџмента Универзитета Источно Сарајево, наводећи да је ректор тог универзитета Стево Пашалић најодговорнији за новонастало стање у тој високообразовној институцији.

Рајчевић је рекао да Пашалић није спријечио одређене негативне процесе на Универзитету, због чега је дошло до ескалације проблема који се у тој установи одвијају дужи низ година.

- Преузимањем функције упознат сам да се на Универзитету дешавају негативне ствари и надао сам се да ће доћи до договора унутар универзитета, јер према закону ово министарство није надлежно да се мијеша у интерне ствари Универзитета - рекао је Рајчевић новинарима у Бањалуци.

Он је нагласио да је мотив окупљања групе студената у просторијама Ректората Универзитета била борба за партикуларне интересе Универзитета, а не борба за остваривање студентских права.

- Мислим да је неко грубо искористио интересе студената. Недопустиво је да неко себи да за право да умаршира у просторије Ректората и да на практичан начин онемогући његов рад и уз то буде бахат и то искористи под изговором борбе за студентска права - навео је Рајчевић.

Рајчевић је истакао да ни ресорно министарство, а ни Влада Српске неће допустити никоме да блокира рад јавних универзитета, чији је рад примарни интерес Српске и додао да нико ни на који начин неће моћи да уцјењује Републику Српску.

- Имамо интерес да се рад универзитета одвија несметано, да студенти имају своје обавезе, да се баве редовним активностима и посвете настави, а да академско особље буде у служби тих студената и да настоје унаприједити наставни и научни процес. Умјесто тога, свједоци смо голе борбе за одређене интересе. То је недопустиво - истакао је Рајчевић.

Он је навео и да, према налазу просвјетне инспекције Српске, представници студената који су јуче ушли у просторије Ректората нису легални.

Рајчевић је позвао менаџмент Универзитета у Источном Сарајеву да, без одгађања, организује ванредне студентске изборе ради креирања новог сазива Студентског парламента у Источном Сарајеву, како би се добили легални представници студената и у исто вријеме откочио рад Сената.

Он је додао и да ресорно министарство препоручује да се преиспитају све одлуке које је донио садашњи сазив Сената Универзитета у Источном Сарајеву, у којем су и нелегални представници студената, "с тим што постоји правна могућност конвалидације /накнадно оснажење/ одређених одлука и између осталог и одлуке о избору новог ректора".

Рајчевић је рекао и да Министарство на чијем је челу неће упасти у замку опредјељивања за било које име или презиме за ректора или претендента за ректора, наводећи да нити му је то у мандату, нити жели бављење интерним стварима Универзитета, нити по закону може утицати на то.

Он је додао да је садашња ситуација на Универзитету у Источном Сарајеву можда и најбољи показатељ каква рјешења треба имати у новом закону о високом образовању који Министарство у трећем кварталу планира да упути у парламентарну процедуру.

Група студената Универзитета у Источном Сарајеву, које предводи руководство Студентског парламента, затражило је јуче да ректор Стево Пашалић у року од 24 часа напусти ту функцију, што он одбија да учини.

Декани и продекани 12 од 17 факултета и академија у саставу Универзитета у Источном Сарајеву сматрају незаконитим активности руководства Студентског парламента Универзитета, које тражи смјену ректора Пашалића.