latinica  ћирилица
15/03/2019 |  17:22 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Егзодус сарајевских Срба - највеће етничко чишћење послије "Олује"

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас да егзодус сарајевских Срба представља највеће етничко чишћење послије "Олује" и Другог свјетског рата.
Недељко Чубриловић - Фото: ТАНЈУГ
Недељко ЧубриловићФото: ТАНЈУГ

Чубриловић је нагласио да треба његовати сјећање на овај трагичан догађај за српски народ како се тако нешто никада више не би поновило.

Према његовим ријечима, људи који су послије толико жртава и упорне борбе опстали на својим огњиштима били су присиљени да, због неповјерења у власт која долази на њихове просторе, напусте домове са својим мртвима.

- Не желимо да се икоме деси оно што се десило српском народу у Сарајеву. Од 157.000 Срба колико их је живјело у Сарајеву сада су постали статистичка грешка, између осталог, и због тог егзодуса - рекао је Чубриловић новинарима након посјете општини Пале.

Делегација Народне скупштине Републике Српске присуствоваће сутра на Сокоцу и Палама обиљежавању 23 године од егзодуса сарајевских Срба.

Скупштинска делегација, коју ће чинити потпредсједник парламента Соња Караџић Јовичевић и посланици Наташа Кулашинац и Саво Вулић, присуствоваће у 12.00 часова помену погинулим борцима и полагању вијенаца на војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу.

Парастос погинулим борцима биће служен у 13.00 часова у Манастиру Свети Георгије на Равној Романији, а обраћање званичника и духовно-умјетнички програм услиједиће од 14.00 часова у Културном центру Пале.

Не желећи да живе под туђом влашћу, око 120.000 сарајевских Срба након потписивања Дејтонског мировног споразума напустило је своје одбрањене домове и имања.

Током егзодуса, који је почео у децембру 1995. године, а завршен почетком марта 1996. године, на Војничко гробље Мали Зејтинлик на Сокоцу пренесени су посмртни остаци 500 сарајевских Срба.