latinica  ћирилица
15/03/2019 |  18:12 ⇒ 18:22 | Аутор: РТРС

Рајку Кричковићу 10 година затвора због ратног злочина над српским цивилима

Рајко Кричковић из Загреба, неправоснажно је осуђен пред Жупанијским судом у Ријеци на десет година затвора због убиства троје српских цивила у селу Кијани код Грачаца, у августу 1995. године.
Судија Ика Шарић (архива) (Фото:Tea Cimaš / HANZA MEDIA ) -
Судија Ика Шарић (архива) (Фото:Tea Cimaš / HANZA MEDIA )

Судско вијеће, којим је предсједавала судија Ика Шарић, утврдило је да је 62-огодишњи Кричковић крив за убиства Радомира Совиља и његове сестре Мире Совиљ и њихове мајке Маре. Утврђено је, као што је наведено у оптужници, да је Кричковић тај ратни злочин починио као припадник 118. пука, након акције "Олуја".

Утврђено је да је Кричковић, током "Олује" на предјелу Љубовића, учествовао у извлачењу погинулих сабораца из минског поља и присуствовао њиховој сахрани у Загребу. Након тога се вратио у своју јединицу у Лику и обишао село Кричковићи гдје је затекао запаљену кућу. Потом је пред комшијском кућом затекао Радомира (43 године) и Миру (45) Совиљ и у њих пуцао из аутоматске пушке, док су бјежали ка шуми.

Њихову мајку, тада 73-годишњакињу, усмртио је запаливши кућу у којој се налазила, утврђено је током суђења.

Судија Шарић истакла је у образложењу да се пресуда заснива на исказу кључног свједока који је тврдио да му је Кричковић у неколико наврата говорио о томе да је убио Совиље. Шарићева је утврдила да је исказ тог свједока вјеродостостојан и да он нема разлог да лажно терети Кричковића. Његов исказ потврђен је дијелом и другим исказима свједока и налазима на мјесту догађаја, наведено је у образложењу пресуде.

Кричковић се бранио са слободе и данас није присуствовао изрицању пресуде. С обзиром на то да му је изречена затворска казна дужа од пет година, одређен му је истражни затвор и за њим ће бити расписана потјерница.

Извор: ХИНА