latinica  ћирилица
15/03/2019 |  18:53 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Мектић саслушан у Тужилаштву БиХ: Остајем при својим тврдњама

Након изјава о наводној шпијунској афери у БиХ, данас је у Тужилаштву БиХ саслушан министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић. Подсјећамо, предмет је формиран након Мектићевих и навода портала Журнал како су хрватски обавјештајци и дипломате покушали врбовати селефије да преносе наоружање у месџиде у Зеничко-добојском кантону, што је изазвало оштра реаговања из Хрватске, а прозвани су најавили и тужбе.

Најављено-учињено. Одмах након формирања предмета, у бх Тужилаштво позван је Мектић који је у себи својственом маниру, прозвао Тужилаштво за тенденциозност уз оптужбе да им није циљ да се утврди шта се догодило, него, како је навео, да се заштите пријатељско-родбинске везе између појединих тужилаца и актера ове приче. Каже да је потврдио све што је раније рекао, оно о чему су га обавијестиле безбједносне агенције.

- Путају ме што нисам доставио ту информацију Тужилаштву. Кажем им ја сам министар безбједности, мени на сваком састанку сваке седмице директори информишу о одређеним проблемима, па нећу ја трчати одмах у Тужилаштво давати изјаву. Ваљда те агенције кад задокументују једну такву ствар поднесу извјештај о кривичном дјелу или ако не могу доказати не поднесу - истиче Мектић.

А што су се такве, нимало безазлене тврдње, умјесто у Тужилаштву нашле у медијима, за Мектића очигледно није спорно. Подсјећамо, оштре осуде стигле су из Хрватске, али и од прозваних да су учествовали у овој наводној афери врбовања селефија за кријумчарење оружја - новинара Мате Ђаковића и Мектићевог замјеника Мије Крешића.

За, како кажу, гнусне лажи најављене су и тужбе. Да је ријеч о бесмислици и манипулацији данас понавља и хрватски премијер Андреј Пленковић додајући да Хрватска као одговорна чланица НАТО-а и Европске уније сарађује у борби против тероризма у чему улогу има и СОА.

- Инсинуирати манипулативне тезе како би СОА и дипломатски представници судјеловали у наоружавању толико је бесмислена да је не вриједи ни коментарисати - сматра Пленковић.

Да је Мектић уцијењени политичар против којег постоје три озбиљне кривичне пријаве и апсолутни портпарол сарајевске политичке сцене сматра новинар Вечерњег листа Зоран Крешић. Додаје да овим Мектић доказује да у БиХ постоји паралелни, обавјештајно-безбједносно-медијски систем, чија је он тек извршна полуга.

- То што је он испао у први план заправо је кухиња АИД-а, тајне бошњачке полиције иза које стоји СДА и којој је циљ Босну и Херцеговину, односно Хрвате представити у потпуно другачијем свјетлу и обеспредмити све активности које подузима Хрватска на потреби измјена Изборног закона и Устава БиХ. У томе свему судјелује нажалост параслужба која дјелује унутар ОБА БиХ и других служби И то је заправо највећа трагедија ове земље - истакао је Крешић.

Да је ријеч о озбиљној дестабилизацији и да, како каже, ова лаж има озбиљну политичку позадину, истиче и Џевад Галијашевић. Наглашава да нема стабилности без регионалног партнерства, сарадње са Србијом и Хрватском.

- Мектић то зна, али ово понашање може бити дириговано само из оних центара који желе да нам одвуку пажњу од повратка сиријских цихадиста, који желе да нам одвуку пажњу од процеса мигранстког таласа у коме нам борци Исламске државе и Ал Каиде цуре кроз прсте, у којима се не води озбиљна евиденција, бјеже из имиграционог центра несметано, дакле ово је страшан удар и он је само врх леденог бријега - закључио је стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

Конструкције у Мектићевим изјавама које су узбуркале јавност, пресликану су верзију нашле и код новинара Журнала Авде Авдића, којем такође није по вољи што је Тужилаштво предмет формирало. Како год, управо то Тужилаштво ставиће тачку на ову наводну шпијунску аферу.